18 Ноември 2018неделя11:02 ч.

Вдишване и издишване

/ брой: 197

автор:Божидар Томов

visibility 1805

    Ще ви го кажа, много общо има между политиката и покера.
Чувал съм например за човек, който по време на игра извадил пет аса, а знаем, че в тестето асата са само четири. Тогава от четирима играчите останали само трима, защото един от тях имал пистолет. Този с петте аса престанал да присъства в по-нататъшното развитие на събитията. Т.е. в играта, и политическата и покера, не бива да се греши. И не може да имаш пет аса, когато останалите играчи имат още по три, а в тестето, както казахме вече те са четири. И нито едно повече. Това не ти е новата българска политика, при която сметките никога изобщо не излизат. В политическия процес също се играе на пари като в покера, но нещата са някак си така докарани, че все едно се играе на идеи, а не на пари. Имам идея, казва единият играч. Удвоявам, вика другият. Третият казва: три пъти пода! Влиза чистач...  Нали подът трябва да се помете... (Нека поясня, понеже има и такива хора, които смятат, че картите са само географско понятие - подът е всичко сложено на масата като залог). Не, това вече е прекалено криминално. Чистач не идва, а прокурор. Сяда и казва: аз имам пет аса. Останалите играчи се съгласяват: ама, разбира се, господин прокурор. Вашите аса вече ги показаха по телевизията. Четвъртият играч, за него още нищо не съм казал, заявява: плащам. Прокурорът си отива... Ако никога не сте играли покер, няма да ме разберете. Това не е като бридж-белот, да речем, където има жестоки тънкости и където, ако прокурор седне, ще трябва да играе в комбина с някого. Белотът е колективна игра, като футбола. Партньорът ти може да се развика: защо цакаш бе, идиотино, когато аз взимам с попа? А идиотинът пита: а попът от кой синод е? Изобщо, ако се играе на пари, работата свършва зле, ако се играе на идеи изобщо никога не свършва.
Мисля, че в игрите на карти е много важно какво ще сложиш на масата. За идеите вече казах, но аз лично предпочитам печено агнешко. И да се махнат картите, щото ще се омажат, пък и пречат. Спирам! Нека не вълнуваме вегетарианците. Не ми стигат противниците в белота, ами сега и вегетарианците да скочат срещу мене и да цакат, да цакат, да цакат. И накрая да ми извадят пет аса и да ме праснат по главата. Ако е само с тях, пак добре.    Но аз познавам човек, който по време на игра на карти удари друг невинен човек заради пустите аса с една оловна тръба. Тази тръба беше скрита подло в ръкава, по-подло, отколкото петте аса. Всички на масата, които имахме по пет аса, мислехме, че на човека просто ръката е била изкуствена, но не - естествена била, но укрепена с оловна тръба. Всички хвърлиха картите на пода, в смисъл на земята, а само аз не можах, защото удареният невинен човек, който след това трябваше да си вади купища болнични листове, да се оправдава, че всъщност не той е започнал скандала, та този човек - това бях аз.
И да знаете, ако някъде нещо трябва да се играе, нека ви поуча - не се хващайте ни с покера, ни с политиката, опитайте като най-полезно: утринна гимнастика. Вдишване, издишване, издишване, издишване, издишване - доколкото можете.

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223