20 Ноември 2018вторник18:46 ч.

Пионери сме в баскета "3 на 3"

Спортът може да стане олимпийски още в Рио де Жанейро 2016

/ брой: 189

автор:Мариан Владимиров

visibility 499

България ще бъде между пионерите участници в първото световно първенство по баскетбол "3 на 3" за юноши, което ще се проведе от 9 до 11 септември в италианския град Римини. Страната ни ще бъде представена от Павлин Иванов, Димитър Димитров, Тенчо Тенчев и Алекс Симеонов с треньор Тина Димитрова. Поканата за участие е дошла, след като нашите спечелиха първото място в Дивизия Б при юношите във Варна неотдавна и със съдействието на отговорника за "3х3" в Международната федерация по баскетбол (ФИБА)  Коста Илиев.
Разновидността "3 на 3" е по-популярна като стрийтбаскетбол и набира неимоверно бързо поддръжници. Мотото на проекта на ФИБА е "от улицата до олимпийските игри", защото включването на дисциплината в игрите в Бразилия през 2016 година може да стане реалност. "Миналата година дисциплината бе част от т младежки олимпийски игри в Сингапур и това се оказа може би най-атрактивният спорт там. Има сериозни индикации от МОК, че това може да стане олимпийски спорт още в Рио де Жанейро през 2016 г.", разкри Коста Илиев.
Българската федерация по баскетбол подкрепя напълно новата инициатива на ФИБА - 3х3 и има интерес да я развива, добави генералният секретар на централата Елеонора Рангелова.
ФИБА предвижда да организира турнири в цял свят от различно ниво по подобие на тениса с 5  основни състезания в Рио де Жанейро, Ню Йорк, Барселона, Куала Лумпур и Мелбърн, като и евентуално в Маями. "В момента провеждаме семинари по целия свят и интересът на хората е огромен. Мога да кажа, че от НБА също има интерес във включването в проекта 3 на 3. На семинара в САЩ през юни възникна въпросът за застраховките на баскетболистите, за да се уточни какво би станало, ако играчи от НБА искат да участват на олимпиада в тази дисциплина. В държави като Германия, които имат добър баскетбол, но трудно биха попаднали на олимпиада, въпреки наличието на звезди като Дирк Новицки, също проявяват интерес за участие на игрите като част от отбор "3 на 3". Интересът за участие на световното пък надмина очаквания ни. Провеждането на един такъв турнир по баскетбол 3 на 3 не струва чак толкова скъпо. Вече имаме предложения от 3 страни за домакинство на следващото Световно първенство", разясни още Коста Илиев.
 

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225