25 Март 2019понеделник14:49 ч.

Пионери сме в баскета "3 на 3"

Спортът може да стане олимпийски още в Рио де Жанейро 2016

/ брой: 189

автор:Мариан Владимиров

visibility 603

България ще бъде между пионерите участници в първото световно първенство по баскетбол "3 на 3" за юноши, което ще се проведе от 9 до 11 септември в италианския град Римини. Страната ни ще бъде представена от Павлин Иванов, Димитър Димитров, Тенчо Тенчев и Алекс Симеонов с треньор Тина Димитрова. Поканата за участие е дошла, след като нашите спечелиха първото място в Дивизия Б при юношите във Варна неотдавна и със съдействието на отговорника за "3х3" в Международната федерация по баскетбол (ФИБА)  Коста Илиев.
Разновидността "3 на 3" е по-популярна като стрийтбаскетбол и набира неимоверно бързо поддръжници. Мотото на проекта на ФИБА е "от улицата до олимпийските игри", защото включването на дисциплината в игрите в Бразилия през 2016 година може да стане реалност. "Миналата година дисциплината бе част от т младежки олимпийски игри в Сингапур и това се оказа може би най-атрактивният спорт там. Има сериозни индикации от МОК, че това може да стане олимпийски спорт още в Рио де Жанейро през 2016 г.", разкри Коста Илиев.
Българската федерация по баскетбол подкрепя напълно новата инициатива на ФИБА - 3х3 и има интерес да я развива, добави генералният секретар на централата Елеонора Рангелова.
ФИБА предвижда да организира турнири в цял свят от различно ниво по подобие на тениса с 5  основни състезания в Рио де Жанейро, Ню Йорк, Барселона, Куала Лумпур и Мелбърн, като и евентуално в Маями. "В момента провеждаме семинари по целия свят и интересът на хората е огромен. Мога да кажа, че от НБА също има интерес във включването в проекта 3 на 3. На семинара в САЩ през юни възникна въпросът за застраховките на баскетболистите, за да се уточни какво би станало, ако играчи от НБА искат да участват на олимпиада в тази дисциплина. В държави като Германия, които имат добър баскетбол, но трудно биха попаднали на олимпиада, въпреки наличието на звезди като Дирк Новицки, също проявяват интерес за участие на игрите като част от отбор "3 на 3". Интересът за участие на световното пък надмина очаквания ни. Провеждането на един такъв турнир по баскетбол 3 на 3 не струва чак толкова скъпо. Вече имаме предложения от 3 страни за домакинство на следващото Световно първенство", разясни още Коста Илиев.
 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57