13 Декември 2018четвъртък14:04 ч.

сн. БГНЕС

ГЕРБ готвят поскъпване на всички видове дрехи и обувки

автор:Дума

visibility 1082

Поредния ценови шок за българина готвят управляващите, алармира депутатът от БСП Явор Божанков. Става въпрос за внесените от Министерски съвет изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците. С тях се въвежда продуктова такса за всички лица, които пускат на пазара дрехи и обувки, включително втора употреба. Таксата ще бъде включена в цената и в крайна сметка, ще бъде платена от всеки български гражданин, обясни Божанков.
Той разказа още, че с предлаганите изменения се предвижда създаването на регистър на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил и създаване на организации по оползотворяване - аналогични на тези, за отпадъци от опаковки. Предвидена е банкова гаранция от 500 000 лв. за извършването на такава дейност. Министерство на околната среда и водите твърди, че се въвежда само система за разделно събиране, но не задължително такси. Експерти от бранша обаче смятат, че промените целят именно това.
МОСВ се аргументират с европейски изисквания. Всъщност директивите задават цел. България трябва да разделя потоците отпадъци. За текстил се поставя срок до 2025г,  с възможност за отлагане до 2030г. България, обаче, сама избира как ще постигне това и няма никакво задължение да облага гражданите си с такси, обясни още Божанков.
Той даде за пример Стара Загора и Бургас, където вече работят системи за разделно събиране и рециклиране на дрехи без такси за гражданите. Това доказва, че този вид дейност е печеливша и може да се издържа, без за това да се плащат допълнителни налози. В Европа такса за текстил се плаща само в 1 държава-членка. Ако промените се приемат, България би била втора, коментира депутатът.
Според Божанков идеята си проправя път към Народното събрание по съмнителен начин. По време на обсъждане на европейски директиви в сферата на опасните отпадъци, фирма, без лиценз за дейности с отпадъци, прави предложението без мотиви. Министерството с лекота приема предложението на фирмата- фантом и го придвижва без обсъждане към Народното събрание.
Текстовете предизвикат спор в комисията по околната среда и водите. 

От Българска асоциация по рециклиране (БАР) подкрепят промените с мотив, че техните членове са опитвали да финансират проекти по европейска линия, но не са успели и затова имат нужда от друго финансиране. От Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ) са на обратната позиция. Смятат, че дейността може да се осъществява и без всички български граждани да плащат на частни фирми за техните бизнес идеи. Българска стопанска камара (БСК) също се обяви срещу промените. Най-остра позиция заеха от Асоциация на преработвателите и търговите на дрехи втора. Според тях 50% от българите купуват дрехи втора употреба, а промените ще засегнат най-вече бедните в България. Резерви изразиха и от сдружение "Активни потребители, обобщи полярните мнения Божанков. Той изрази мнение, че всеки поток отпадъци трябва да се управлява добре. Но зад тази идея прозират лобистки интереси, които ще ощетят бюджета на хората. В момента такива такси има за опаковки, гуми, масла и др. Макар, че всички плащаме такси за гуми, те се горят нерегламентирано. Това показва проблем в системата. Вместо да я реформират и да я направят работеща, управляващите стават проводник на неясни интереси. Успоредно се увеличава данъкът за старите автомобили, расте цената на ток, газ, а оттам всички други цени. На този фон ГЕРБ, с подкрепата на патриотите, отново бъркат в джоба на гражданите. Ако един заможен човек си купи костюм за 3000лв, таксата няма да му направи никакво впечатление, но за една майка, която всеки месец сменя детски дрешки и с всяка покупка плаща такса - нещата ще бъдат различни, категоричен е депутатът.

 

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242