14 Декември 2018петък15:34 ч.

Знание

Хора на Марс: мисия невъзможна (засега)

Космическата радиация ще убие астронавтите

/ брой: 198

автор:Зорница Веселинова

visibility 277

Eнтусиазмът, обзел напоследък много специалисти във връзка с пилотираните полети до Марс, е прекомерен, продължителните мисии до Червената планета все още са мираж, категорични са американски, руски и канадски учени. Те твърдят, че засега пътешествията до съседката са опасни и привеждат аргументи в полза на тезата си в 120-доклад, състоящ се от 128 страници.

РадиацияСпоред тях главният проблем е радиоактивното лъчение -  то би превърнало воаяжа до Марс и обратно в твърде рисковано приключение. Защото слънчевата радиация и космическите лъчи разрушават тъканите и ДНК на човешкия организъм.
Преди две години към Червената планета бе изстреляна сондата "ЕкзоМарс" - съвместна разработка на Руската и Европейската космическа агенция. На борда й е инсталиран уредът "Люлин-МО", създаден от учени, работещи в БАН. Задачата му е да измерва космическата радиация по трасето Земя-Марс и на повърхността на съседката, където сондата кацна успешно.  Специалистите се хванаха за главата: нашият прибор отчете количества радиация в пъти по-големи от допустимите дози за Космоса и атмосферата на Марс. До този момент няма надеждна защита от радиацията нито на космическите апарати, нито на скафандрите. С други думи, астронавтите са обречени на смърт от лъчева болест.
Повечето увреждания вследствие на лъчевата болест са необратими и предизвикват клетъчни мутации, а от тези мутации до злокачествените образувания има само една крачка.Безтегловност

Следващият препъникамък е безтегловността. Веднага щом силата на земното привличане изчезне, човешкият организъм започва да се пренастройва. Кръвта отива в горната му част и сърцето трябва да се напряга повече, за да я изпомпва. Организмът ни има чувството, че е запълнен с течности и започва да синтезира хормони, контролиращи обмяната на водата и солите. В резултат от това губи голямо количество флуиди.
Продължителната безтегловност по време на пътуването до Червената планета и обратно е голяма беля.
Липсата на гравитация причинява какви ли не поразии: атрофия на мускулите, остеопороза, сърдечносъдови проблеми и др. Едногодишно пребиваване в Космоса например изисква почти четиригодишно възстановяване в наземен център. Важна подробност: марсианската сила на привличане е 38% от земната и към нея е нужна специална адаптация.

Магнитно полеМагнитното поле на Марс е 1000 пъти по-слабо от земното. То би повлияло отрицателно на човешката вегетативна нервна система. Наложително е космическият кораб, който ще транспортира екипажите до Червената планета, да разполага с изкуствено магнитно поле. Същото важи и за марсианската база.

Скандали

Колкото и устойчиви да са астронавтите спрямо клаустрофобията, колкото и да е "спят" техният "хор", колкото и да са адекватни тренировките им, скандали и ежби ще има. "Ако екипажът е смесен, дори непривлекателни дами биха провокирали мъжките мераци и съперничеството между силните създания може да избуи не само в словесни атаки, но и в юмручни състезания", категоричен е проф.Кларк Нелсън, главен инженер на мисията до Марс, подготвяна от НАСА.

Космически асансьори вместо ракетни площадкиВ края на септември 2018 НАСА отпусна 12,7 млрд. долара за изграждане на космически асансьор. Той ще представлява лента, единият край на която ще е застопорен на Земята, а другият - на платформа, намираща се на геостационарна космическа орбита, чиято височина засега не е уточнена. Важна подробност: гравитационното привличане на долния край ще се компенсира от центростремителната сила на горния и поради това лентата винаги ще е опъната. По нея ще се движи капсула, съдържаща полезния товар. Ако е необходимо, специално съоръжение, инсталирано на космическата платформа, ще отделя капсулата от лифта и ще я изстрелва към Луната, Марс и други планети, сателити, астероиди, комети и др. Тази процедура ще е значително по-евтина от традиционните изстрелвания с ракети.
Руски учени също работят по проект за създаване на космически асансьор. Лифтът, който конструират, представлява пилон от вещество, чиито химичен състав и височина са засекретени. Единият край на пилона ще е на Земята, а в края на другия ще има стартова площадка, наподобяваща пумпал, от която ще се изстрелват космически апарати към всякакви обекти, включително към Марс.

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243