14 Декември 2018петък15:34 ч.

От редактора

Съвременна песен за (не)човека

/ брой: 198

автор:Боян Бойчев

visibility 622

Миналата седмица две дати минаха така, някак между другото, сред върволицата делнични дни. На 5 октомври бе Международният ден на учителя, а на 1 октомври - Световният ден на музиката и българският Ден на поезията. Какви хубави поводи за празник! Поезия, музика... Учители, които учат децата на усет към красивото и стойностното. И децата си разменят цитати от велики поети в социалните мрежи, а в песните се пее за възвишена и чувствена любов...
За съжаление, не.
Аз ще ви разкажа една история, която научих между тези празници. Малко като в стихотворението на Вапцаров "Песен за човека".
Присъствах на спор между мой колега творец и мой колега учител.
Творецът сподели своето виждане, че децата носят в себе си красивото и при подходящи условия то се изявява като творчески потенциал в някое от изкуствата.
Учителят обаче го контрира със съдбата на един свой ученик. Момчето расте в интелигентно и образовано семейство: бащата  - инженер, с три висши; майката - с две висши. Само че... Бащата от години не може да си намери постоянна работа. Майката работи като продавачка в магазин и обикновено разчитат на нейната заплата. Много често си лягат гладни, защото пари за три яденета на ден няма.
В отсрещния на интелигентното семейство апартамент живее добре облечен бизнесмен със сенчест бизнес. Иначе казано - мутра. Без образование. Все още не си е сменил жилището, но семейството му живее в охолство: скъпи коли, дрехи, телефони... Всичко по наложения през последните години снобарски калъп.
Момчето било отличник, обичало да чете. До един момент, в който престава да учи, започва да бяга от часовете, да се държи арогантно.
Учителят се опитва да реши проблема с поредица от разговори. В тях момчето заявява, че не иска повече да бъде добро, толерантно, интелигентно. Новият модел за подражание е мутрата. И то иска да има скъпите коли, дрехи, телефони... На репликата на учителя, че неговите родители са бедни, но си лягат да спят спокойни, а мутрата не може да заспи, защото не знае кога ще я гръмнат, момчето отговаря, че това няма значение - то не иска да си ляга повече гладно. И ако един ден има семейство, да може да го осигури, независимо по какъв начин.
Тъжен край. При Вапцаров поне има някакъв оптимизъм. Поне има песен. Тук песен няма. Нито поезия. Има брутална чалга, но това е визитната картичка на времето, в което живеем и което се опитват да ни убедят, че е прекрасно.
И учителят е безпомощен...

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243