14 Декември 2018петък15:35 ч.

Дават на прокурор концесията на летище София

Имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането й, заяви Елена Йончева

/ брой: 197

автор:Юлия Кулинска

visibility 405

ПГ на "БСП за България" внесе вчера сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на концесията на летище София. "Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. Затова имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на отдаване под наем на аеропорта. Настояваме прокуратурата да извърши проверка и да отмени решението на Министерски съвет, с което започна процедурата". Това обяви говорителят на левите депутати Елена Йончева. Тя припомни, че летището е най-голямото в България и е част от обектите, включени в списъка от значение за българската национална сигурност. Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, в който това е регламентирано. Миналата година концесията на аеропорта беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше съмнения за заплаха за националната сигурност, припомни народният представител.
"Летището е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6,5 млн. пътници, което означава, че е печелившо. В същото време се отдава на концесия за много голям период от време. На практика се продава, приватизира, подарява", категоричен е секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Според него не може да се дава на концесия печелившо предприятие, ако няма някаква облага за определен кръг от хора.
Попов отново припомни, че с постановление на МС от 2009 г. летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано за ползване. Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище, попита Попов. Той коментира, че основният мотив за искането до главния прокурор е противоречието със Закона за концесиите.
Социалистите са последователни в искането си държавата да остане собственик на аерогарата. На 28 юни, ден след като кабинетът взе решение летището да се даде на концесия, от БСП остро се обявиха против и внесоха в парламента проекторешение за отмяна. На 18 юли мнозинството в НС отхвърли предложението на левицата. Независимо от това в края на септември депутатите от БСП настояха парламентът да разгледа спешно в комисиите промените в Закона за концесиите. Този въпрос касае българите и техния национален интерес, предупреди тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова всички народни представители да се обединят срещу ограбването на страната и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. "Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България", категорична бе Нинова.

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243