24 Април 2019сряда09:56 ч.

Северозападът

Пламен Младенов:

Бедността е символът на Северозапада

Некадърното и некачествено управление на ГЕРБ съсипа един от най-красивите регион на България, категоричен е областният лидер на БСП в Монтана

/ брой: 197

автор:Юлия Кулинска

visibility 1369

Пламен Младенов е роден в Монтана. Там е получил средно гимназиално образование. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и журналистика. Работил е като журналист. Бил е в администрацията на президента Георги Първанов и на Народното събрание. По-късно развива частен бизнес.
Областен председател е на БСП в Монтана и член на НС на левицата.


- Г-н Младенов, вече близо две десетилетия емблемата на Северозападна България е на един от най-бедните и изостанали региони на страната. Кои според вас са основните проблеми, които тревожат жителите на Монтанска област?
- Нашият край е уникално красив и е пропит с много духовност. В Северозапада живеят изключителни хора, като част от тях са свързани с историята на страната. Едни от най-големите наши писатели и поети са раждани и творили тук. Патриархът на българската литература Иван Вазов е работил в Берковица, където е написал едни от най-хубавите си поеми. Гордеем се с колоси в литературата и живописта като Йордан Радичков, Младен Исаев, Анастас Стоянов, Галилей Симеонов и Георги Павлето.
Техните съвременници са продължители на традициите, тръгнали от древността. В нашия край е избухнало Чипровското въстание, което е едно от първите против турското робство и първото в света антифашистко въстание през 1923 г. Два партизански отряда е имало в региона, дали свидни жертви за свободата на България.
В днешни дни, слава Богу, красотата и духовността остават, но за жалост икономиката се руши. Бедността е изключително тежък проблем в региона. Има изключително голямо разделение между социалната и културната идентичност на управляващия елит и населението по места. Пропастта е огромна и тя съсипва и демографски убива нашия край. Няма работни места, защото изцяло е унищожена индустрията, и няма никакъв поминък. Младите хора напускат и търсят препитание зад граница или в големите градове.
8 към 1 е в момента разделението на бедни и богати в нашия край. Как е възможно в XXI век хора да живеят с под 300 лв. на месец? За какво първо ще им стигнат парите?
Добре е, че БСП проявява чувствителност към бедността и липсата на равноправие. Преди десетина дни Националният съвет на партията взе решение да се иска вот на недоверие заради здравеопазването. Той е много силно послание към хората. Може искането за оставка на правителството да не мине в парламента, но хората чуват, че ние сме партията, която поставя въпроса за тяхното здраве. Ето, преди дни във Видин умря човек заради проблеми с апаратите за хемодиализа. Масово се закриват болници и отделения. Няма кадри в сектора. 80% от медицинските сестри са вече към пенсионна възраст. Лекарите бягат зад граница за по-високи заплати. Младите медици също. Държавата трябва да се погрижи за дефицита на специалисти в здравната система. Затова е прекрасно, че БСП поставя този въпрос като приоритет не само в Народното събрание, а и в разговорите си с хората по места.
- Мащеха ли е държавата за хората от този край? Как ще определите управлението на ГЕРБ в областта?
- Да, така е. Ако искаме да видим некадърно, некачествено държавно управление, може да го погледнете в Северозапада. И то се отнася не само за Монтана, а и за Видин и Враца. Съсипията е пълна. Държавата е изоставила напълно региона и не се прави нищо за неговото съживяване. 
- БСП разписа във "Визия за България" специален раздел с идеи за приоритетно развитие на изостаналите райони, сред които е и Северозападът. Как това ще помогне на хората и за бъдещето на региона?
- След толкова поражения, нанесени на икономиката, БСП наистина може да промени нещата, въпреки че ще е много трудно. Във Визията правилно е зададена позицията на нашата партия за възраждане на изостаналите райони. Хубаво е, че проектът е тема за разговори с широк кръг от обществеността, а не само с партийните членове. На срещите ни при представянето на "Визия за България" каним всички жители на населените места, независимо от коя политическа сила са. Хората дават ценни идеи и предложения, които да залегнат в проекта. Много е добре, че БСП се отвори за хората и прави всичко възможно да чуе гласа им.
- Предстои да бъде изготвен подобен проект за всяка една община. Какви са вашите предложения за възраждането на Монтанския регион?
- Ние си правим стратегия за развитието на нашия край. Имаме доста добър екип от местни хора и ползваме малки специалисти от София. Вече направихме три заседания на областния съвет на БСП, а на много места представихме Визията.
Някои определят монтанската организация на левицата като опоненти на ръководството на партията, но това не е така. Ние подкрепяме всичко градивно, което се предлага от ръководството. Това, което прави Корнелия Нинова с нейния женски интелект, усет и интуиция, е много силно. Тя успява да схване болезнените проблеми, невралгичните точки в нашето общество и го изкарва напред. Но, за съжаление, това не може да се каже за всички членове на ръководството.
Добре е, че БСП все повече започва да усеща проблемите на хората, които трябва да бъдат водещи в нашата настояща и бъдеща работа. Чрез "Визия за България" партията си изграждаме стратегия. Така ще подходим и ние в монтанската партийна организация при направата на регионалния си проект. Надявам се да сме готови с него към 10 ноември. Нашата Визия ще начертае стратегията за развитието на нашия край и ще се опитаме да обхванем всички проблеми на хората.
Ще настояваме за тунела под Петрохан. Ще искаме развитие на пристанище Лом, което е най-дълбоководното пристанище. До него могат да стигат кораби до 5000 тона. Оттам се претоварват по 2,5 хил. тона товари, за да стигнат до горното течение на река Дунав.
Крайно време е да бъде завършен язовир "Монтана", от който може, след като се доизгради, да се поливат 1,2 млн. хил. декара обработваема земя, което на практика е целият Монтански окръг и част от Врачанския. Това ще даде възможност да се отглеждат по две реколти на година.
Искаме да се развива спортно-туристическият комплекс "Ком", за който има проектиране. Това ще създаде нови работни места и ще разшири схемата на развитие на нашия район. Предлагаме по общини да се направят т. нар. дълбочинни производства. Ние имаме изключително силни в земеделско направление населени места като Вълчeдръм, Якимово, дори Лом, Брусарци, Медковец, които са производители на селскостопанска продукция. Целият район покрай Дунав е покрит с изключително плодородни, благодатни, благородни почви. Тук хората са се специализирали в производството на зеленчуци, плодове и зърно. Затова трябва да се развива преработвателната промишленост, която беше унищожена през годините на прехода, но нищо не пречи да се възстанови отново. По този начин ние няма да продаваме суровината, зърното и зеленчуците в суров вид, а може да ги продаваме вече на завършен етап.
Във "Визия за България" се залага държавата да има водещо участие в управлението, регулацията и контрола на всички важни сфери - здравеопазване, икономика, образование, инфраструктура, вътрешен ред и сигурност. Това е гаранция, че тези най-важни направления в живота на хората ще бъдат съхранени и доразвити.


 

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 79

Влакът на Ким влезе в Русия

автор:Дума

visibility 0

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 576

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 232

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 213

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ