14 Декември 2018петък15:33 ч.

Пада данъчната отстъпка за коли с катализатори

Синдикатите недоволни, че плоският данък остава

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 436

От следващата година данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор ще отпадне, а данъкът за колите на възраст над 15 години ще се увеличи с 30%. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, който наред с други данъчни закони бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че поправките се правят с цел синхронизиране на българското законодателство с европейски директиви, решения на Съда на Европейски съюз, както и с актуалната европейска практика по управлението на качеството на атмосферния въздух.
Вицепремиерът Валери Симеонов отчете, че са обсъдени промени в Закона за счетоводството. Измененията са свързани с намаляване на прага по отношение на одитирането на фирми и отпадането от следващата година на задължителното одитиране на търговски дружества в зависимост от тяхната регистрация - дали са акционерни дружества или не. Ще предложа на следващото заседание на МС тези предложения да бъдат обсъдени и също така ще настоявам да минат на дебат през парламента, тъй като ощетяват малкия и средния бизнес, което не е в синхрон с коалиционната политика за намаляване на данъчната тежест и административните ограничения, обясни вицепремиерът. Главният икономист на КНСБ Любен Тонев заяви, че приемат целия пакет от данъчни изменения и считат, че поправките са полезни както за бизнеса, така и за работодателите.
Същевременно искаме да подчертаем съжалението си, че няма промени по отношение на цялостната промяна във философията на данъчното облягане. Този модел продължава да задълбочава социалните неравенства, отбеляза Тонев. Междувременно Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на договорките между правителството и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде увеличен сериозно заедно с максималния осигурителен доход. По-рано вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред бТВ, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високоплатените професии и ще доведе до отлив на висококвалифицирани кадри. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира обаче, че по принцип максималният осигурителен доход трябва да е десет пъти минималната работна заплата, или над 5000 лв.


Внесли сме над 30 000 опасни автомобила от Германия

Европейската комисия предупреди германските производители да не продават заменени дизелови автомобили в Източна Европа. "Реекспортът е просто изместване на проблемите с качеството на въздуха от запад на изток", каза еврокомисарят Елжбета Биенковска пред Tagesspiegel. Според изданието повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, от които почти една трета силно замърсяващи дизелови коли. Дизеловият пакет, който бе приет от голямата коалиция в Германия, предвижда между другото акция по замяна на колите от страна на производителите на автомобили. Въпреки че било разбираемо германските потребители сега да се възползват от премията за замяна, според Елжбета Биенковска е много важно да стане ясно какво ще се случва с придобитите обратно от концерните коли. По думите й те не бива да се връщат по пътищата по заобиколен начин.

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243