03 Декември 2022събота07:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Таланти

Юбилей

Списание "Пламък" на 95 години

То винаги е било трибуна на младите писатели и новите явления в литературата ни

/ брой: 184

visibility 2210

Георги Константинов

Българското литературно списание "Пламък", създадено от големия наш поет Гео Милев, е вече в своята 95-годишнина. Само няколко месеца ни делят от неговия кръгъл юбилей. Тогава, в есента на драматичната 1923 година, видните наши писатели: Гео Милев, Антон Страшимиров, Христо Ясенов, Георги Шейтанов, Ламар и други наши творци се събират с идеята за създаването на ново списание и в началото на януари 1924 година излиза първият брой на "Пламък". Родено непосредствено след трагични за българския народ събития, списанието става ярка творческа трибуна на социална чувствителност и жажда за справедливост, на европейския модернизъм и стремежа за промяна в родното изкуство. Неслучайно в книжка 7-8 се появява великата поема "Септември" на Гео Милев, която поражда и смъртта, и безсмъртието на големия български и европейски поет.
Възстановено през 1957 година, списание "Пламък" отново става главна трибуна на младите писатели и на новите явления в литературата ни. Редом с такива имена като Елисавета Багряна и Атанас Далчев, в списанието печатат свои творби  младите тогава Веселин Ханчев, Иван Радоев, Антон Дончев, Йордан Радичков, Владимир Башев, Дамян Дамянов, Константин Павлов, Любомир Левчев, Петър Караангов, Никола Инджов, Станислав Стратиев, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Борис Христов, Виктор Пасков и много други  творци. Тази линия на творческо откривателство и подкрепа на младите активно продължава и след обществено-политическите промени, настъпили у нас.
Със своите рубрики "Внезапното поколение", "За първи път в Пламък", "Нова българска поезия и проза" и др., както и с дебютната издателска библиотека към списанието, "Пламък" още по-щедро предоставя своите страници на новата литературна смяна, редом с публикациите на творби на автори от всички поколения. Затова казваме, че "Пламък" е списание с подчертана откривателска мисия. То подкрепя всичко ново и перспективно в нашия литературен живот. 
Много бихме искали на юбилейната вечер, която ще се проведе в на 28 септември от 18.30 часа в софийския Клуб на архитектите на ул. "Кракра" 11,  да отбележим заедно 95-годишнината на списанието. Това ще бъде голяма награда за малкия екип и сътрудниците на това най-старо по възраст и най-младо по дух литературно списание в България. И ще подкрепи общата ни увереност, че неговият духовен пламък ще трепти още по-уверено и силно в утрешните дни.                                   
 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ