18 Март 2019понеделник18:42 ч.

Лозан Панов разкритикува промените в АПК

/ брой: 183

автор:Ростислава Иванова

visibility 378

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разкритикува парламента за качеството на законотворчеството. Той визира приетите от НС спорни промени в АПК, които и БСП, и президентът Румен Радев атакуваха в Конституционния съд. Панов отправи забележките си вчера при представяне на докладите на ВСС за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 г.
"Засягат се елементарни правни принципи при упражняването на това правомощие от българския парламент. Не допускайте, уважаеми дами и господа народни представители, това да се случва, защото днес сте депутати, но утре като обикновени граждани, ще трябва да живеете по тези правила, които вие сами сте създали", призова Панов.
Депутати от ГЕРБ и ДПС се засегнаха от критиките. Зам.-шефът на парламента Емил Христов направи забележка на Панов да говори по същество, защото това не е мястото и форума за подобни дискусии. Данаил Кирилов обяви, че може да отвори дискусия за качеството на съдебната система, а Йордан Цонев от ДПС обвини Панов, че съвместява поста си на върховен съдия с правене на политика. Според Цонев не се било случвало политик да коментира решение на съда, както Панов си позволява да прави с парламента.
Критиките не означават политизация или неуважение, а размяна на мнения в условията на демокрация, защити се Панов и припомни, че често между първо и второ четене се вкарват законодателни поправки в законите, които ги обезсмислят. ДУМА припомня, че забележки към качеството на законотворчеството направи преди половин година и проф. Огнян Герджиков.
Парламентът прие вчера докладите, отложени преди седмица заради неявяване на Панов в НС. На въпроса защо не е уважил депутатите, той обясни, че не приема устни покани от парламента за изслушване и че това е "ниска институционална форма на общуване".

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52