19 Ноември 2018понеделник16:47 ч.

Лозан Панов разкритикува промените в АПК

/ брой: 183

автор:Ростислава Иванова

visibility 132

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разкритикува парламента за качеството на законотворчеството. Той визира приетите от НС спорни промени в АПК, които и БСП, и президентът Румен Радев атакуваха в Конституционния съд. Панов отправи забележките си вчера при представяне на докладите на ВСС за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 г.
"Засягат се елементарни правни принципи при упражняването на това правомощие от българския парламент. Не допускайте, уважаеми дами и господа народни представители, това да се случва, защото днес сте депутати, но утре като обикновени граждани, ще трябва да живеете по тези правила, които вие сами сте създали", призова Панов.
Депутати от ГЕРБ и ДПС се засегнаха от критиките. Зам.-шефът на парламента Емил Христов направи забележка на Панов да говори по същество, защото това не е мястото и форума за подобни дискусии. Данаил Кирилов обяви, че може да отвори дискусия за качеството на съдебната система, а Йордан Цонев от ДПС обвини Панов, че съвместява поста си на върховен съдия с правене на политика. Според Цонев не се било случвало политик да коментира решение на съда, както Панов си позволява да прави с парламента.
Критиките не означават политизация или неуважение, а размяна на мнения в условията на демокрация, защити се Панов и припомни, че често между първо и второ четене се вкарват законодателни поправки в законите, които ги обезсмислят. ДУМА припомня, че забележки към качеството на законотворчеството направи преди половин година и проф. Огнян Герджиков.
Парламентът прие вчера докладите, отложени преди седмица заради неявяване на Панов в НС. На въпроса защо не е уважил депутатите, той обясни, че не приема устни покани от парламента за изслушване и че това е "ниска институционална форма на общуване".

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224