21 Ноември 2018сряда15:03 ч.

Проект "Визия за България"

Левицата: Болниците да не са фирми

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 404

Основните предложения в проекта "Визия за България" представиха пред гражданите на Гоце Делчев депутати от левицата в сряда следобед. За проблемите в сферата на здравеопазването и предложенията на БСП за промяна в системата говори пред участниците в срещата проф. Георги Михайлов. Държавните болници не трябва да са търговски дружества, категоричен бе народният представител от "БСП за България".
Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания  българинът поставя на първо място проблема със здравето, коментира още проф. Михайлов. По думите му в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни региони, което прави и оказването на спешна медицинска помощ също затруднено и за тях не се прави нищо.
Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце. Болниците не трябва да са търговски дружества само с цел печалба. Навлезе ли икономическият интерес в здравеопазването, той накърнява интереса на пациентите. Затова нашата основна теза е - да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски дружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства, подчерта депутатът.

"Визия за България" залага на разпределение на обществените средства за здравеопазване на регионален принцип, обясни още проф. Михайлов.
Колегата му Иван Иванов коментира темата "Сигурност". Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива, бе тезата на социалиста. Той припомни, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР. Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР, създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството, категоричен бе Иванов. Според него поради случващите се политически безобразия трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти  в системата. Средствата, които се харчат в системата на сигурността, трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си, и за подобряване на материалната база.
Депутатът Георги Гьоков представи предложенията на БСП в сферата на социалната политика.
Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат България, висока е смъртността в страната, ниска е продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери, заяви народният представител. По думите му в момента управляващите решават един сериозен проблем на икономиката – липсата на работна ръка - с улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго – да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.  
Държавата трябва да се върне в икономиката – ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предприятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни, заяви на срещата депутатът от региона Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите - въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226