21 Април 2019неделя16:06 ч.

Светът се движи като сомнамбул към нова криза

Бившият британски премиер Гордън Браун посочи и причините за мрачната си прогноза

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 921

Без лидери този свят се движи като сомнамбул към повторение на финансовата криза от 2008-2009 г., защото не успя да отстрани причините за появата й отпреди десетилетие. Това предупреди бившият британски премиер Гордън Браун пред в. "Гардиън".
Той бе премиер на Великобритания в периода, когато сривът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers стовари опасности пред всяка голяма банка. Браун предупреждава, че след десетилетие на стагнация глобалната икономика е отново уязвима.
"В опасност сме да влезем, подобно на сомнамбули, в нова криза. Събуждането ще бъде жестоко, но ние живеем в свят без лидерство", отговаря Браун, помолен да оцени рисковете от повторение на събитията от 2008 г.
Той разкритикува политиката на икономии, водена от консервативното правителство, дошло на власт през 2010 г:  "Рестриктивността се основаваше на анализ, според който причината за глобалната рецесия е високото ниво на държавния дълг, а не безразсъдните действия на финансовия сектор. Никой със сериозно отношение към нещата, няма да стигне до това заключение, но консерваторите се занимаваха с това пет години", посочи Браун. Според него грешката не бе, че правителствата заимстваха повече, за да стимулират растежа, а че стимулите не бяха достатъчно големи. "Бързо се върнахме към растежа, но не успяхме да го задържим поради прекомерната фискална консолидация. Бяхме излезли от рецесията през 2009 г., но отново се върнахме в нея до 2011 г. Защо? Оттеглянето на държавната подкрепа ни струваше работни места и просперитет, но ни струваше и способността ни да намаляваме дефицита в дългосрочен план", обясни още бившият премиер.
Освен това Браун смята, че действията срещу финансови злоупотреби не са били достатъчно твърди и сега банките очакват да бъдат спасени отново в случай на бъдеща криза.
Според него сега "има по-малко възможности за намаляване на лихвените проценти, отколкото преди десетилетие, няма доказателства, че финансовите министерства ще могат да намалят данъците или да увеличат публичните разходи, няма и гаранция, че Китай ще бъде толкова активен в предоставянето на стимули".
"Сътрудничеството, което беше демонстрирано през 2008 г., няма да е възможно през 2018 г. както между централните банки, така и между правителствата. Ще имаме упражнение по прехвърляне на вината, а не решаване на проблеми", мрачно вещае бившият премиер.
"Страните се оттеглиха в националистически убежища и това ни донесе протекционизъм и популизъм. Не се обсъждат проблеми, които са глобални, както и национални и местни. Страните са във война помежду си относно търговията, изменението на климата и ядреното разпространение", добавя още мрачни тонове политикът.
Събеседникът изрази съмнение, че Пекин ще сътрудничи втори път. "Протекционизмът на Тръмп е най-голямата пречка пред международното сътрудничество", категоричен бе британецът.

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ