11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Светът се движи като сомнамбул към нова криза

Бившият британски премиер Гордън Браун посочи и причините за мрачната си прогноза

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 615

Без лидери този свят се движи като сомнамбул към повторение на финансовата криза от 2008-2009 г., защото не успя да отстрани причините за появата й отпреди десетилетие. Това предупреди бившият британски премиер Гордън Браун пред в. "Гардиън".
Той бе премиер на Великобритания в периода, когато сривът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers стовари опасности пред всяка голяма банка. Браун предупреждава, че след десетилетие на стагнация глобалната икономика е отново уязвима.
"В опасност сме да влезем, подобно на сомнамбули, в нова криза. Събуждането ще бъде жестоко, но ние живеем в свят без лидерство", отговаря Браун, помолен да оцени рисковете от повторение на събитията от 2008 г.
Той разкритикува политиката на икономии, водена от консервативното правителство, дошло на власт през 2010 г:  "Рестриктивността се основаваше на анализ, според който причината за глобалната рецесия е високото ниво на държавния дълг, а не безразсъдните действия на финансовия сектор. Никой със сериозно отношение към нещата, няма да стигне до това заключение, но консерваторите се занимаваха с това пет години", посочи Браун. Според него грешката не бе, че правителствата заимстваха повече, за да стимулират растежа, а че стимулите не бяха достатъчно големи. "Бързо се върнахме към растежа, но не успяхме да го задържим поради прекомерната фискална консолидация. Бяхме излезли от рецесията през 2009 г., но отново се върнахме в нея до 2011 г. Защо? Оттеглянето на държавната подкрепа ни струваше работни места и просперитет, но ни струваше и способността ни да намаляваме дефицита в дългосрочен план", обясни още бившият премиер.
Освен това Браун смята, че действията срещу финансови злоупотреби не са били достатъчно твърди и сега банките очакват да бъдат спасени отново в случай на бъдеща криза.
Според него сега "има по-малко възможности за намаляване на лихвените проценти, отколкото преди десетилетие, няма доказателства, че финансовите министерства ще могат да намалят данъците или да увеличат публичните разходи, няма и гаранция, че Китай ще бъде толкова активен в предоставянето на стимули".
"Сътрудничеството, което беше демонстрирано през 2008 г., няма да е възможно през 2018 г. както между централните банки, така и между правителствата. Ще имаме упражнение по прехвърляне на вината, а не решаване на проблеми", мрачно вещае бившият премиер.
"Страните се оттеглиха в националистически убежища и това ни донесе протекционизъм и популизъм. Не се обсъждат проблеми, които са глобални, както и национални и местни. Страните са във война помежду си относно търговията, изменението на климата и ядреното разпространение", добавя още мрачни тонове политикът.
Събеседникът изрази съмнение, че Пекин ще сътрудничи втори път. "Протекционизмът на Тръмп е най-голямата пречка пред международното сътрудничество", категоричен бе британецът.

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240