18 Ноември 2018неделя11:03 ч.

Да пипнеш въздуха

/ брой: 179

автор:Деси Велева

visibility 406

Въздухът, за съжаление, не можеш да го пипнеш с ръка. Не можеш да видиш на момента дали остава мръсно по дланта ти. Това го разбираш след години с разни други части на тялото си. И последиците не са толкова леки, като от изцапана ръка.
Затова колко е чист въздухът у нас, и по-конкретно в София, е вечната спорна тема между Столичната община, политическите партии, неправителствените организации и обществото. Какво вдишваме и издишваме отново се превърна в ябълка на раздора тези дни, особено след публикуването на доклад по темата на Европейската сметна палата. А там заключенията за столичната атмосфера хич не са благоприятни.
Не така обаче ги тълкува столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея не само констатации, критикуващи дейността й, са извадени от контекста, но София може да се похвали с повече чистота от много цитирани европейски градове. Нормално е да е притеснена и да се възмущава. Все пак - най-добрата защита е нападението. А оправдания винаги има, особено когато критиките не се приемат, а се сравняват с манипулации или лъжи.
Когато европейски доклади и институции говорят, е по-добре Фандъкова да замълчи. Защото за българите чуждата, задграничната позиция е станала далеч по-достоверна от българската. И кметицата няма да получи подкрепата им, колкото и да ги убеждава в правотата си. Когато сложи измервателна техника, която да следи за качеството на средата из цяла София, когато от ромските квартали спрат да се носят кълба от вредни пушеци, когато през януари мътна мъгла не падне между блоковете, тогава кметството ще получи доверието на столичани. Действията, а не стратегиите от 100 точки, ще доведат до резултати. И няма да се налага да слушаме смехотворни твърдения кое ни е по-така от Брюксел и Милано.

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223