13 Ноември 2018вторник01:35 ч.

Булгарика

Домът на Смирненски - паметник на времето, в което живеем

Най-накрая ще ремонтират къщата музей, която от години е в окаяно състояние

/ брой: 179

автор:Боян Бойчев

visibility 791

В навечерието на 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски, къщата, в която той е живял, изглежда като излязла от неговите стихотворения. Счупени "мътни" стъкла, олющена мазилка, запуснат двор. Намира се в центъра на София. На ул."Овче поле" № 116 в историческия квартал "Ючбунар". А на съседния булевард е пълно с много нови лъскави здания, недалеч е един от столичните молове, чиито витрини са пълни с "безброй жадувани неща". Градът на контрастите.
Фрапиращото е, че къщата на Смирненски е  музей, паметник на културата с национално значение, но е затворена вече 14 години.
Построена е през далечната 1913 г., а пристройките към нея са от малко по-късно. Тук поетът Христо Смирненски живее със семейството си от 1916 година, след като са напуснали град Кукуш по време на Междусъюзническата война. Тук пише най-известните си стихотворения. Оттук е гледал към Витоша "тъй загадъчна и нежна -/ като теменужен остров в лунносребърни води".
Къщата е обявена за музей през 1959 г., а от 1976 г., когато се създава Националният литературен музей, става част от неговите филиали. Битовата експозиция е изградена с автентични материали, дарение от семейството. Музеят притежава част от личния архив на Христо Смирненски - ръкописи, предсмъртния му бележник, оригинални фотографии, лични вещи, богата колекция от портрети и илюстрации. Съхраняват се архиви, книги и лични вещи на Владимир Попанастасов - Пепо и Тома Измирлиев, вуйчо и брат на Христо Смирненски.
От 2004 година музеят не посреща посетители, защото къщата е обявена за опасна. Нейната драма започва обаче почти веднага след промените и е свързана с похода на духовните гноми срещу творчеството на най-големите ни поети и писатели, които са отричани и преиначавани само защото имат леви позиции, защото се бунтуват срещу неправдата и вярват в един светъл идеал. Паралелно с постепенното изхвърляне на знакови произведения на Христо Смирненски от учебниците по литература се рушеше и неговата къща музей. Към това нека прибавим и общественото безразличие и чиновническото бездушие. Един паметник на забравата. Един паметник на времето, в което живеем днес. Разрухата на този паметник е пряко свързан с моралната разруха на обществото ни. А един народ, който не се интересува от културното си наследство, не се интересува и от култура въобще - такъв народ е обречен.
Вина за това състояние на музея имат всички, които са били отговорни или по-точно - безотговорни към неговата съдба през тези близо 30 години. 
И все пак има надежда.
Къщата музей на Христо Смирненски днес се стопанисва от Националния литературен музей при Министерството на културата, който през 2013 г. получава акт за публична държавна собственост върху имота и той официално преминава под опеката на Министерството на културата. Преди това собственик на музея е била Столичната община, район "Възраждане".
Почти веднага са отпуснати малко над 33 000 лева за основен и неотложен ремонт на покрива. След това няколко пъти през годините се говори за основен ремонт, но бюрократични спънки пречат това да се случи.
През това лято обаче стана ясно, че ремонт ще има. В разговор за в. ДУМА Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, заяви, че Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лева за реставрацията на къщата музей на Христо Смирненски в София. Всички пречки са отстранени и ремонтът ще започне, веднага щом бъде избрана подходяща фирма. Тъй като къщата музей е историческа недвижима културна ценност от национално значение, не може която и да е фирма да кандидатства, трябва да има достатъчно опит в подобни реконструкции. Той не се ангажира с конкретни дати кога ще се случи това, но заяви, че от една година е директор на Националния литературен музей и за това време ремонтът на дома на Христо Смирненски е негов приоритет, а има подкрепата и на министър Боил Банов.
Сигурно нещата ще се случат. Аз обаче се питам: толкова много ли се видяха за управниците на България тези около 250 хил. лева, та трябваше къщата музей на гениалния поет да бъде оставена в такова окаяно състояние вече 30 години?


Така изглежда къщата музей на Христо Смирненски дни преди неговата 120-годишнина
Снимка: авторът

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220