26 Март 2019вторник19:22 ч.

Рекордна инфлация от 2013 г. насам

През август драстично са поскъпнали горивата и автозастраховките

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 735

Годишната инфлация остана за втори пореден месец на най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени се е  повишил през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с цели 0,7 % сто. На годишна база обаче статистиката отчита, че поскъпването на живота за втори пореден месец е 3,5%, което е най-високо ниво от февруари 2013 година насам.                                            През август цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки останаха на равнището от предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0,1%, а цените на облеклото и обувките - намалени с цели 3,8 на сто.
 Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличиха с 0,4%, тези за здравеопазване - с 0,1%, и за съобщения - с 0,3%, докато цените на транспорта се увеличиха с 0,6 на сто. Най-драстично за месеца са поскъпнали автомобилните застраховки - с 20,5%. Цените на международните полети са се увеличили с 8,4%, на туристическите пакети - с 1,1%, а хотелските услуги - с 2,6%. Спрямо август 2017 г. най-голямо е увеличението на цените на транспортните услуги - с 9%, и в ресторантите и хотелите - с 6%. Храните поскъпват с 2,9%, алкохолът и цигарите - с 3,5%, режийните разноски - с 4,8%. За година поевтиняват единствено дрехите и обувките - с 1,5%. Горивата и смазочните материали за лични превозни средства поскъпват с 15,6% през август на годишна база, показват данните на НСИ.
От няколко месеца насам инфлацията при горивата се ускорява, като така афектира с все по-голяма сила индексът за общото ценово равнище в страната. Поскъпването в транспорта например е 9% през август спрямо 2017 г., сочат данните на НСИ. Първоизточникът е петролът, който се търгува на международните пазари на цени, значително над миналогодишните. Така например в сряда нивото на петрола брент беше 80 долара за барел, докато през същия период на 2017 г. цената беше около 55 долара за барел.
Динамиката се отразява и в цените на горивата - твърдите поскъпват с 9,8% на годишна база през август, а тези за лични превозни средства отбелязват повишение от 15,6% спрямо същия период на 2017 г. Успоредно с това българският енергиен регулатор взе решение да увеличи цените на природния газ и парното от 1 юли, което е видимо и в статистиката. Природният газ поскъпва с над 7% през юли и август на годишна база, а топлоенергията - с 6,8% през същия период. От края на миналата година инфлацията при услугите постепенно се ускорява, като през август достига 4% на годишна база.

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58