18 Март 2019понеделник16:30 ч.

На фокус

Какво тук значи някаква политическа отговорност?

Някога ще потърсим сметка за причинените ни страдания чрез съд. Сега имаме единствената възможност чрез избори да изхвърлим от властта безумците с претенции за "отговорни политици"

/ брой: 179

visibility 833

Румен ПОПОВ,
контраадмирал о.з.


* Аз нося политическата отговорност за управлението на държавата, с дрезгав глас и тридневна брада, казва Бойко Борисов.
* Политическа партия ГЕРБ носи политическа отговорност за страната, с леден поглед заявява Цветан Цветанов.
* Ние носим политическа отговорност, заявяват Тома Биков, Спас Гърневски, Георги Марков и пр. Носихме отговорност и когато членувахме в разните партии до прехода и след него.
* Ние носим политическа отговорност, храбро заявяват от екраните на телевизорите един след друг многобройните министри от кабинета "Борисов".


Какво означава политическа отговорност? На разбираем език това значи, че всички безумни решения, които държавните мъже и жени взимат, когато са на власт, и с това причиняват загуби на страната и страдания на народа, не подлежат на углавно преследване.
Дойде преди години сенаторът Макейн (нека Бог му прости греховете пред нашия народ) с компания от други уважавани сенатори, посъветва министър-председателя Пламен Орешарски да ликвидира съвместните проекти с Русия и той пое "политическата отговорност" да направи това, което го "посъветваха". После Орешарски си отиде, но поетите политически решения останаха, а многомилиардните загуби бяха записани на сметката на "политически безотговорния" български народ.
Бойко Борисов пое кормилото на държавното управление и с още по-голяма "политическа отговорност" потвърди пред нашите евроатлантически партньори отказа ни от АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и с държавническа мъдрост постанови: "Белене" е един гьол, "Южен поток" ще ни зароби с енергийната зависимост от Русия, нефтопроводът ще разруши екологията и няма финансови ползи.
Че с това

изхвърли България като енергиен фактор в Европа

Бойко Борисов разбра, както е прието у нас, малко по-късно. И приплака пред еврокомисарите: "Е, сега що не ни помагате." Но еврокомисарите си имат по-европейски грижи, не им е до България. Отиде на поклон пред Путин: "По-голям брат сте, простете и т.н." Но Русия веднъж се е опарила от "политическите решения" Бойкови и дълго ще размишлява по въпроса. А затриването на перспективни отрасли в икономиката, загубата на хиляди работни места, стимулирането на демографския срив, страданията на народа от недоимък и безперспективност отново остават за сметка на същия "политически безотговорен матрял".
Цветан Цветанов и съдружниците му от парламента също поемат "политическа отговорност". Завърнал се от молитвената закуска с президента на САЩ, той с плам в очите обяви Русия и Китай за заплаха за нашата страна. Това, че след броени дни в страната ще идва министър-председателят на Китай на официално посещение, че до болка ни е нужно съдружието с гигантската страна и нейните инвестиции, не е повод за размисъл (ако изобщо може да мисли) за господин Цв. Цв. И изрече "политически отговорното" си безумие.
Предстои политическа отговорност да поемат

трима министри, нарочени за курбан

Те не определят за какво точно са отговорни, но самопожертвователно ще поемат вина за нещо. Саможертвата е наложителна, тя трябва да помогне правителството на "стабилността" да оцелее. Дано недоволството на майките с деца с увреждания, на близките на загиналите край Своге, на окрадените от Митьо Очите, на потресените от многогодишното безхаберие на НАП и правоохранителните органи, проспали, а по-вероятно затворили очите си за фантастичните кражби от ДДС и пр. - дано всичко това остане зад мимикрията оставка. Ние поемаме политическа отговорност, гордо заявяват нарочените. Тази саможертва ще ги върне я в парламента, я на друго овакантено добре платено и престижно место. А останалото ще се плати от народа.
Всичко това е разчетено на късата наша памет. Потърсихме ли сметка за "отговорното" политическо решение на българското правителство да провали кандидатурата на Ирина Бокова за най-високия пост в ООН? Решение, което лиши България от възможно най-големия международен престиж. Кой днес е научил нещо за злоупотребите в НДК при подготовката за знаменитото наше европредседателство? Или да помни, че пътят при Своге е благославян от администрацията на Лили Павлова? Кой е попитал тази госпожа какво стана с програмата за саниране и колко пари са заграбени? Старите политически отговорности са останали в миналото, а навярно скоро ще й се наложи да поеме нови пред Отечеството. Бързо забравихме куриозните бягства от затворите, както и позорящата правосъдната система корумпираност на нейни служители. Госпожа Цецка Цачева достойно понесе политическите си отговорности в миналия парламент и сега себеотрицателно носи нови като министър.
В нашата история има опити за търсене на

наказателна отговорност за политическите решения

на властниците. Цар Фердинанд благоразумно избегна тази отговорност, като абдикира. Александър Стамболийски опита да поправи тази несправедливост и потърси углавна отговорност от правителствата, които причиниха националната катастрофа след Първата световна война. Това нарушаване на политическата традиция в крайна сметка му струваше главата.
След Втората световна война Народният съд повтори опита успешно. Това, че днес хлевоустни политически дейци отричат неговата правомерност, още веднъж показва стремежа на властимащите към безнаказаност за политическите решения, колкото и престъпни да са те.
Може би някога все пак ще потърсим сметка за причинените ни страдания чрез съд. Сега имаме единствената възможност чрез избори да изхвърлим от властта безумците с претенции за "отговорни политици". Това съвсем не е малко!


Едно е да режеш лентички, а друго да си отговорен за думите си


И за тези хора поемането на политическа отговорност са празни приказки

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52