15 Ноември 2018четвъртък15:42 ч.

Късно е, Цацаров

/ брой: 178

автор:Йордан Мичев Мичев

visibility 686

През пролетта на 2012 г., в редакцията на седмично списание - за съжаление то вече е в дългата редица на скоропостижно отишлите си печатни медии, се срещнах с един магистрат, който ми направи силно впечатление - председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Още тогава той бе спряган за основен претендент за поста главен прокурор, на мястото на Борис Велчев, чийто мандат изтичаше през декември същата година.
Цацаров имаше ореола на изключително деен магистрат - ръководеният от него съд тогава бе първенец по издадени в срок присъди и бе сочен като пример за останалите.
По време на разговора Цацаров ме впечатли с вижданията си за ускоряване на гледането на съдебни дела, защото всъщност бавното правосъдие е отказ от правосъдие. Харесаха ми и вижданията му как да се прекъсне порочната практика на кадруване в съдебната система от неясни бизнес субекти - тогава все още бе актуален скандалният случай с плевенския бизнесмен Красьо Черничкия. Цялата му визия за съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност ми изглеждаше много силна.
Казах си - ето, най-после нещо ще почне да се случва.
За мен Цацаров си остава едно от най-големите разочарования на този безкраен Преход. Вместо да започне да изпълнява точка по точка това, за което говореше, той просто потъна в сивата аморфна маса на гербаджийското безвремие и безхаберие. Със солидната корпулентна подкрепа на мастит депутат-бизнесмен от ДПС. Повратната точка за Цацаров бе кризата КТБ, състояла се не без активното бездействие на прокуратурата.
"Не ми се подсмихвай, ти си го избра", ехидно се кикотеше в онзи запис с Бойко Борисов тогавашният градски прокурор в оставка Николай Кокинов. Да, той си го избра. И е твърде късно тепърва Цацаров да се оправдава и за по-ниската разкриваемост на престъпления, макар че това не е само отговорност на прокуратурата, а и на МВР, но все пак прокурорът е "господарят на досъдебното производство". Все пак Цацаров призна с половин уста всичко това, което виждаме, и хвърли в кошчето всякакви твърдения на Борисов, че престъпността намалява, а разкриваемостта се увеличава.
"Все някога настъпва краят на мандата. Вечни хора няма. Но да си мислиш, че животът ти е мандатът, това значи тук някъде нещо да не ти работи както трябва. Понеже си мисля, че животът ми не е мандатът - имам живот и след мандата" - беше саркастичният отговор на Цацаров вчера на въпроса какво ще прави след изтичането на мандата си на 20 декември 2019 г.
Да, животът не е мандат, но ако си мисли, че ще има следващ подобен мандат - я като председател на Върховния касационен съд, я като конституционен съдия, би трябвало да е наясно, че времето на мандатите е приключило. Твърде късно е.

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222