22 Март 2019петък23:21 ч.

Любимата буболечка на властта

/ брой: 178

автор:Мая Йовановска

visibility 794

На кой от нас не се е случвало да се усъмни в био-то на биопродукт? Производството им е специфично, към него има доста изисквания, а и цените са много различни. В пъти. За ползата от биохраните няма що да говорим, на тази почва печелят и спекулантите. Имаше много сигнали за подобни нарушения, особено на продавани по интернет фалшиви биопродукти. Къде тогава е държавата, къде са контролните й органи, щото така губят не само потребителите, но и коректните производители?
В началото на годината Сметната палата излезе с одит за двегодишен период, който разкри фрапиращи нарушения. Системата за надзор и контрол не защитавала достатъчно потребителите! БАБХ не контролирала биопродуктите в заведенията и в онлайн търговията, щото нямало нормативен регламент! Проверките били неадекватни, нямало актове за нарушения и глоби, имало риск от злоупотреби! От агроведомството обаче били предприели мерки.
Междувременно през май биопроизводителите заплашиха с протести заради субсидиите, после страстите утихнаха. Сега има нова наредба, с която трябва да се регулира дейността, да се засили контролът и т.н. Има и нова марка, която ще обозначава биопродуктите - калинка. Ироничното е, че този знак ще е собственост на МЗХГ и ще се дава на производителите оттам. От ведомството, което се "прочу" с "калинките" си - онези труженици, които налазиха коридорите му като следствие от, меко казано, кадровите грешки на властта. Всъщност, няма друго по-емблематично нещо за това ведомство от калинките. Те са любимите буболечки на властта Бойкова вече трети мандат.
Колкото до контрола върху биопродуктите - дано сработи. Калинке-малинке, покажи ми пътя верен... Иначе картина, в която народът замеря сградата на МЗХГ с фалшиви биодомати, хич не е изключена.

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56