26 Март 2019вторник19:23 ч.

Все на червено

/ брой: 178

автор:Евгени Гаврилов

visibility 634

Фактът, че външнотърговското салдо на страната е отрицателно, вече не е новина. Защото това е тенденция от много години насам, която не само не се подобрява, а напротив - влошава се. Според последните данни на НСИ външнотърговското салдо на страната се е влошило с 615 млн. лв. през м.г. в сравнение с 2016-а. През 2017 г. България е внесла повече стоки за 4,634 млрд. лв., отколкото е изнесла. Иначе експортът ни през м.г. е бил на стойност 54,598 млрд. лв., или с 15,7% повече спрямо 2016 г. Вносът на стоки в България от страните от ЕС през 2017 г. се увеличава с 11,2% в сравнение с 2016 г. и е в размер на 37,807 млрд. лв.
За обяснение на тази ситуация може да послужи оправданието, че дисбалансът се дължи основно на вноса на енергоносители, от които държавата е зависима. А, както е известно, тяхната цена на международните пазари непрекъснато нараства. В същото време властта се хвали с увеличение на експорта през последните години, като основен фактор за икономическия растеж. Деликатно пропуска да спомене неговата структура. А тя е изключително неблагоприятна за страната.
За да има все пак някакъв баланс във външната търговия, срещу вноса на горива трябва да противопоставим износа на стоки с висока добавена стойност, което, за съжаление, не става. В топ три на нашия импорт са горивата, металите и детайлите за машиностроенето. Според доклад на БСК, базиращ се на данни от International Trade Centre (ITC), страната е световен лидер и в търговията с патешко месо, консервирани череши, нерафинирана анодна мед и слънчоглед. Оказва се, че липсата на диверсификация на пазарите е друг проблем на износа ни, защото определени стоки се изнасят само за определи страни, което също влошава експорта. И обрича балансите във външната ни търговия да бъдат все на червено.

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58