19 Декември 2018сряда08:48 ч.

НИМХ да иска приют от Светия синод, иронизират в БАН

От академията огласиха мотивите за освобождаване на директора Брънзов - частните му фирми и лъжите за финансов колапс на института

/ брой: 178

автор:Велиана Христова

visibility 599

Директорът на метеорологичния институт (НИМХ) на БАН проф. Христомир Брънзов е нарушил драстично Устава на академията и законите, като в период на мандата си начело на публичен институт е работил в три свои частни фирми със сродна дейност - "Аналог", МСЕ Сервиз" и "МСЕ Консорциум". На 8 септември той е прехвърлил първата от тях към втората. Освен това е заблудил колегите си от института, че НИМХ няма пари да работи, защото Общото събрание (ОС) на БАН не му ги било дало. Възпрепятствал е на два пъти вътрешен одит на БАН, изпратен да установи реалното финансово състояние на НИМХ и дали бизнесменът Брънзов е влизал в търговски отношения с директора Брънзов. На всичкото отгоре той рекетира държавата, че ще спре важните за нея метеопрогнози, което опира до Наказателния кодекс. Това са мотивите, с които Управителният съвет на БАН го е освободил от длъжност, съобщиха вчера ръководството на ОС и членове на събранието. Тези факти ДУМА огласи след разследване още на 12 юни т.г., както и на 21 август. На въпрос защо чак сега публично огласяват това, зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов каза, че като учени са искали не да разпалват война, а да решат проблема в самата БАН. По думите му, войната е обявена от проф. Брънзов и че в държавата досега не се е случвало служител да си прави каквото си иска.
В ОС подозират, че изтичащият мандат на Брънзов и обявеният редовен конкурс за директор, са го накарали да иска прехвърляне към МОН, където смята, че ще запази поста си. Освен това, имотите на БАН са публична държавна собственост, а в някое министерство може по-лесно да бъдат приватизирани. Дали пък НИМХ да не поиска да мине към Светия синод, иронизира проф. Лъчезар Аврамов, член на ОС и директор на Института по електроника. И Управителният съвет, и ОС са направили множество отстъпки пред исканията на Брънзов, но той не е приел нито една. На 10 септември ОС е решило, че когато МС каже към коя институция ще мине НИМХ, ще се направи обща работна група за начина на прехвърляне, за собствеността и за хората от НИМХ, които поискат да останат в БАН. Днес и утре УС ще решава кой да бъде назначен временно за и.д. директор на НИМХ. От института е поискано да предложи две алтернативни кандидатури, но оттам обявиха, че ще допуснат само Брънзов и че от вторник спират да работят.             


Парите са повече, не по-малко  

НИМХ от много години е недофинансиран като всички звена на БАН, но адресът на протеста е сгрешен, заяви проф. Бойко Георгиев, член на ОС. Допълнителните 15 млн. лв., за които БАН се пребори тази година, са били разпределени по споразумение с МС не на калпак, а по критерии за постигнатите резултати, съгласувани с министър Красимир Вълчев. Субсидията на НИМХ тази година е около 8,8 млн. лв. - с 1 млн. лв. повече от миналогодишната, когато НИМХ си работеше без протести. Сега за оперативна дейност институтът има 1,3 млн. лв. За пръв път тази година звената на БАН получават субсидия за пълно покриване на ниските заплати (досега то е било 80 на сто), както и на 50 на сто от разходите за ток, вода и парно.
В моя институт заплатите са вдигнати само с 10%, в НИМХ - с 13%, но ако обявя, че спирам работа, ще ме уволнят веднага, заяви директорът на Института по изкуствознание проф. Еммануел Мутафов. Вместо обаче да увеличи заплатите от 1 януари, както в цялата БАН, Брънзов е задържал увеличението до средата на лятото. През април той е обявил годишен недостиг от 600 хил. лв., а през лятото лъжите за "недостиг" са стигнали до 8 млн. лв. В БАН с вътрешни икономии са намерили 413 хил. лв. в помощ на 4-те института, които имат оперативна дейност, и са поискали от тях да кажат какво им е нужно. Само НИМХ не е подал никаква информация, а Брънзов заявил, че за такива пари не си струва, каза председателят на ОС проф. Евелина Славчева.
Справка на БАН опровергава и лъжата, че заплатите в НИМХ били по-ниски от тези в другите институти. Напротив, професорите в БАН вземат средно около 850 лв., а тези в НИМХ - 928 лв. Доцентите в академията получават средно 700 лв., в НИМХ - 751,5 лв. Единствено техническият персонал има малко по-ниски заплати от средното за БАН, но за обслужване на станциите на НИМХ се наемат и хора с по-ниска квалификация.

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246