19 Март 2019вторник17:59 ч.

ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест

Решението на най-голямата опозиционна партия е взето след консултации с гражданите

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 361

Взехме решение на предстоящия референдум всеки гражданин сам да реши как ще постъпи съгласно своите убеждения. Това каза на извънредна пресконференция в Скопие лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски относно предстоящия референдум на 30 септември за Договора с Гърция за промяна на името и стартирате на преговори за членство в НАТО и ЕС.
Решението бе взето след консултации с гражданите и различните мнения сред народа - да не се участва, да се гласува против или пък да се подкрепи договорът, каза още той.
"Всяка една отделна личност, със собствения си морал и съвест ще вземе решение, което смята за най-добро - преди всичко за себе си, за семейството и за нашата мила Македония. Македония е всичко. Партиите не решават. За националните въпроси решава нацията и ние ще се поклоним пред нейното решение", подчерта Мицкоски.
Според него след Договора с Гърция за името Македония се намира на кръстопът и това не е крачка напред, а пропаст и с неговото приемане се губят всички спечелени до момента позиции в преговорите - Резолюцията на ООН, Временното споразумение и присъдата от Международния съд в Хага.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ повтори позицията на партията си, че с този договор ще има промяна на Конституцията, на институционалната идентичност, която е ключов фактор за националната идентичност и на личните документи.
"Днес Македония е един скъп самолет, който се намира в ръцете на непълнолетни хора...Правителството и премиерът Зоран Заев дават лъжливи надежди по отношение на референдума. Те не изпълниха обещанията си", заяви Мицкоски. С манипулативния въпрос за референдума гражданите се вкарват в заблуда, защото въпросът не се поставя по същество - за промяната на името на държавата. ВМРО-ДПМНЕ е за членство в ЕС и НАТО и Македония не може да има по-различно бъдеще от това, подчерта Християн Мицкоски и поиска телевизионен диспут с премиера Зоран Заев.
На 17 юни 2018 г. Македония и Гърция подписаха договор, който сложи край на спора за името и в същото време даде възможност на Македония да започне преговори за членство в ЕС и НАТО. Според договора  новото име на страната да е Република Северна Македония.
Междувременно в Македония пристига американският министър на отбраната Джеймс Матис.
Шефът на Пентагона отива в Македония за да подкрепи референдума. "Искам много ясно да кажа, че ние подкрепяме македонския народ", каза той преди отлитането за Скопие.

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53