15 Ноември 2018четвъртък15:39 ч.

Биопродуктите ще се обозначават с калинка

Той е собственост на агроминистреството, ще се дава на производителите по решение на контролиращите

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 310

Биологичното производство на растения, животни, аквакултури и продукти от тях ще се извършва по нова наредба. Тя вече е обнародвана в "Държавен вестник", но реално ще влезе в сила след около 2 месеца - на 11 ноември. Така вече дали един продукт е био, ще се разпознава по нов начин - с национален знак "Калинка". Наличието на този знак върху продуктите ще показва, че са чисти и екологични. Знакът е собственост на Министерството на земеделието, храните и горите, а производителите ще получават право да го използват по решение на контролиращите организации.

Постоянна междуведомствена консултативна комисия по биологично производство ще подпомага работата на земеделския министър в тази насока. Председател на комисията ще е един от заместниците на Порожанов, а членовете ще бъдат нечетен брой, не повече от 17 човека от други ведомства. Сред тях е включено и едно министерство, което обаче вече не съществува - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На негово място сега има три министерства - на икономиката, на енергетиката и на туризма. Затова не е изключено новата наредба да бъде поправена веднага след обнародването й.
Правилата в наредбата заместват старата наредба от 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство. Първоначалната идея беше тя да бъде само обновена, но по-късно по искане на бранша беше подготвена съвсем нова наредба. Отпадна идеята за биологично производство на зайци, защото по закон те не подлежат на маркиране и няма възможност за тяхното проследяване и контрол. Отбелязано е и, че новата наредба ще съкрати някои срокове, в които производителите на биологична продукция ще получават отговор от контролиращите.

През март Сметната палата публикува данни от одит за периода от 1 януари 2015 г. до 30 юни 2017 г., основният извод, в който беше, че системата за надзор и контрол върху производството и търговията с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите. Причините за недостатъчно ефективния контрол според палата бяха няколко. Единият бе липса на информация за всички обекти в страната, които търгуват с тях. СП констатира и липса на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните поради липсата на нормативна регламентация както върху тези, продавани в заведенията за обществено хранене, така и при онлайн търговията. Според проверяващите дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство. Освен това не са съставяни актове за нарушения и съответно няма глоби.

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222