22 Март 2019петък11:36 ч.

Биопродуктите ще се обозначават с калинка

Той е собственост на агроминистреството, ще се дава на производителите по решение на контролиращите

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 484

Биологичното производство на растения, животни, аквакултури и продукти от тях ще се извършва по нова наредба. Тя вече е обнародвана в "Държавен вестник", но реално ще влезе в сила след около 2 месеца - на 11 ноември. Така вече дали един продукт е био, ще се разпознава по нов начин - с национален знак "Калинка". Наличието на този знак върху продуктите ще показва, че са чисти и екологични. Знакът е собственост на Министерството на земеделието, храните и горите, а производителите ще получават право да го използват по решение на контролиращите организации.

Постоянна междуведомствена консултативна комисия по биологично производство ще подпомага работата на земеделския министър в тази насока. Председател на комисията ще е един от заместниците на Порожанов, а членовете ще бъдат нечетен брой, не повече от 17 човека от други ведомства. Сред тях е включено и едно министерство, което обаче вече не съществува - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На негово място сега има три министерства - на икономиката, на енергетиката и на туризма. Затова не е изключено новата наредба да бъде поправена веднага след обнародването й.
Правилата в наредбата заместват старата наредба от 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство. Първоначалната идея беше тя да бъде само обновена, но по-късно по искане на бранша беше подготвена съвсем нова наредба. Отпадна идеята за биологично производство на зайци, защото по закон те не подлежат на маркиране и няма възможност за тяхното проследяване и контрол. Отбелязано е и, че новата наредба ще съкрати някои срокове, в които производителите на биологична продукция ще получават отговор от контролиращите.

През март Сметната палата публикува данни от одит за периода от 1 януари 2015 г. до 30 юни 2017 г., основният извод, в който беше, че системата за надзор и контрол върху производството и търговията с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите. Причините за недостатъчно ефективния контрол според палата бяха няколко. Единият бе липса на информация за всички обекти в страната, които търгуват с тях. СП констатира и липса на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните поради липсата на нормативна регламентация както върху тези, продавани в заведенията за обществено хранене, така и при онлайн търговията. Според проверяващите дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство. Освен това не са съставяни актове за нарушения и съответно няма глоби.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56