18 Декември 2018вторник20:09 ч.

"Сименс" и "Шкода" обжалват търга на БДЖ за влаковете

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 436

Световните гиганти в жп сектора "Сименс" и "Шкода" внесоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу БДЖ. И двете жалби са постъпили в КЗК на 10 септември. Компаниите обжалват решението на БДЖ от 14 август за започване на процедурата по придобиването на 42 нови мотриси. Мотивите на "Сименс мобилити" ГМБХ и "Шкода Транспортейшън А.С." не са посочени в регистъра на антимонополната комисия. Прогнозната стойност на търга за новите влакове е 675 млн. лева без ДДС. Обществената поръчка включва също така пълна поддръжка на доставените нови мотрисни влакове за период от 15 години. Търгът не е разделен на обособени позиции, което означава, че сумата ще бъде получена от една компания или един консорциум от фирми. И "Сименс", и "Шкода" изпратиха официални писма до ръководството на БДЖ, в които оспориха условията на търга. Двете компании са водещите доставчици на подвижен състав за БДЖ.
Новата обществена поръчка за влакове за БДЖ да бъде прекратена или цялостно преразгледана, като всички неясноти бъдат изяснени, настояха по-рано от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. От организацията изпратиха отворено писмо, в което заявяват, че заданието за тази процедура, както обикновено, е осъществено без обществено обсъждане и без обсъждане със служителите на железницата. Не е правен тест на влаковете в реални условия преди покупката, пишат от инициативата.

От организацията твърдят, че ръководството на БДЖ се опитва да си измие ръцете с академичните среди, тъй като експерти от няколко наши университета са участвали в проучване за новия подвижен състав. То обаче бe публикувано чак със стартирането на обществената поръчка преди 2 седмици.
От инициативата настояват съветниците на министъра на транспорта най-после да излязат на светло, защото и те, наравно със своя ръководител, трябва да носят отговорност за ред казуси, които са завършвали в ущърб на обществото. "За съжаление, документацията за подготвената обществена поръчка беше написана от външен консултант, като той бе избран така че да няма състезание в процедурата, с рестрикции, работещи само за този кандидат. Както обикновено, очакваме обществената поръчка да се реализира на много по-висока цена или с много по-рестриктивни параметри", пишат от гражданската организация.

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246