21 Ноември 2018сряда04:48 ч.

Половин милион чиновници с по-високи заплати

Горанов иска демонополизация на НЗОК, а Ананиев - допълнително задължително застраховане

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 112

433 000 души, заети в бюджетния сектор, ще получат средно 10% увеличение на заплатите от началото на 2019 г. Повече от 10-процентно увеличение се очаква да получат хората, които се справят със задълженията си, а под 10% ще бъде увеличението на парите на служители, които не са успели да се справят с поставените отговорности и трудови ангажименти. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след заседанието в Министерския съвет.
"Много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера и очакваме увеличението да повлияе положително на целия пазар на труда", коментира Горанов, който смята, че по този начин ще се изтласкат останалите доходи в страната.
По отношение на здравноосигурителния модел Горанов подчерта, че при демонополизация на НЗОК се дава право на избор на хората дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат в НЗОК, като това не ги натоварва с допълнителна финансова тежест. "При вариант, който съм предложил на колегите от МЗ, допълнителна тежест за здравно осигурените не се налага, докато моделът, който предлага Ананиев, натоварва допълнително хората", заяви Горанов. Той припомни, че управленската програма и коалиционното споразумение не предвиждат увеличаване на данъци и осигуровки. "Доколко допълнителната здравна застраховка е вид данък или вид осигуровка, е въпрос на казус. Във всеки случай това наистина води до увеличение на тежестта. Именно това ще е част от дебата дали е приемлив или не един такъв модел. Лично аз съм привърженик на един друг модел, който също ще бъде представен", каза Горанов. Ако не се постигне консенсус, ще се пристъпи само към "фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед подобряване на контрола".
ДУМА припомня, че се очаква на 26 септември здравният министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса да представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Макар той да не е официално обявен, вече се знае, че предвижда задължителна допълнителна застраховка и доплащане за лечение в болница.Стоян Мирчев:
Увеличението на бюджетните заплати не компенсира поскъпването на основни стоки


Увеличението на бюджетните заплати депутатът от БСП определи като ненавременно и в недостатъчен размер. Мирчев е категоричен, че то не компенсира поскъпването на основните стоки. "Очаква се драстично покачване на цената на природната газ, оттам следва скок на тока и всички продукти. Не се говори нищо за пенсиите, а по-голямата част от населението живее на прага на бедността или под него. Увеличението на бюджетните заплати няма да се пренесе автоматично и в частния сектор”, категоричен е депутатът и пояснява, че "прокламираният растеж от управляващите е нереалистичен, защото преките чуждестранни инвестиции са ударили дъното и единственият инвеститор у нас са емигрантите".


БЛС за здравноосигурителния модел на Ананиев

Идейният проект на здравния министър за нов здравноосигурителен модел вещае по-скоро хаос отколкото подредена система. Това прогнозира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му бил представен идеен проект, който включвал два варианта на промени. В единия се предлагало да се въведе още един фонд, който да бъде задължителен и който всички граждани, които сега задължително се осигуряват, задължително да се осигурят и в него с 12 лв., което ще е 2% от доходите на осигуряващите се.
Д-р Маджаров добави, че ще има и трети -  доброволен, стълб за здравно застраховане. От БЛС са притеснени, че става въпрос за допълнително финансово натоварване на и сега натоварените прилежно плащащи здравни осигуровки граждани. Има една голяма група, която не плаща и те не са социално слаби. "Има добре платени граждани, които избягват плащането на осигуровки. Там мерки не се предвиждат”, коментира председателят на БЛС.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226