18 Ноември 2018неделя21:35 ч.

Предприемачи недоволни от жилищната стратегия на властта

Искат електронно издаване на разрешения за строеж

/ брой: 178

автор:Евгени Гаврилов

visibility 161

Строителни предприемачи отправиха вчера критики към подготвяната от правителството жилищна стратегия. Днес те ще имат възможност да изкажат позицията си.
Жилищната политика трябва да е един от приоритетите на държавата, но България е единствената страна, в това число включвам и Африка, където тя не съществува. В този документ няма ясна стратегия и план за развитие. В момента документът не може да се нарече стратегия или политика, защото той загатва за проблемите, но не дава решения. В него няма яснота за срокове, регламентирани отговорности на съответните институции, заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов. Все пак той оцени положително факта, че изобщо е започнало да се говори  по тази тема и изрази надежда, че след обществен дебат ще се стигне до нещо по-завършено и по-цялостно: В условията на пазарна икономика не може държавата, общината или обществото да раздава апартаменти под пазарна цена по списък това е хубава идея, но утопична, твърди Георги Шопов.
Строителните предприемачи предлагат в тази пазарна икономика обществото да създаде такива условия, че жилищното строителство да е много по-лесно и по този начин предлагането на този продукт ще се увеличи, а цените ще станат по-достъпни. По думите му, в момента ваденето на разрешителни е изключително трудно, което превръща жилищното строителство в нещо бутиково, а цените се качват от това. Шопов даде за пример Македония и Сърбия, където строителните разрешения се издавали по електронен път, без предприемачите да имат досег с администрацията.
Предприемачите настояват за нов закон за устройство  на територията, който да бъде приет след широко обществено обсъждане и след това да не бъде променян и обвързван с други закони и наредби. Сегашният е променян 84 пъти. Същото трябва да стане и с устройствените планове на градовете. И на мен няма да ми бъде приятно, ако строят под прозореца, но след като планът е утвърден ще трябва да се съобразя с това, коментира Шопов многобройните протести срещу строежи в София.  
Предприемачите отхвърлиха информацията, че 25% от жилищата у нас са необитаеми. Според тях 90% от празните жилища са в по-малки градове, които хората напускат, а само 5% са необитаемите жилища в столицата и в повечето случаи това е свързано с имотни проблеми между наследници. Шопов е категоричен, че чрез рестрикции и увеличаване на данъците няма да бъде решен жилищният проблем. В момента контролът е излишно завишен на етап документи, а реалният контрол на строителството е занижен, отбеляза той. Според него пазарът на имоти е прозрачен, а индикации за спекула няма.

Сегашният закон за устройство на територията е променян 84 пъти и той вече не върши работа, твърди Георги Шопов (вдясно)

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224