25 Март 2019понеделник04:41 ч.

Турска банка е най-голямата в Централна и Източна Европа

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 279

Най-голямата банка в Централна и Източна Европа към края на миналата година е била турската Ziraat Bank, която управлява активи за 95,61 милиарда евро, изчисли money.bg. Тя има клон и в София. На второ място е полската PKO Bank Polski (PKO BP). Според данните активите й се изчисляват на 71,08 милиарда евро към декември 2017 година. Основно бизнесът на финансовата институция е концентриран в Полша, но има сериозно присъствие на украинския пазар след придобиването на местната Kredobank.
След тези две банки се нарежда гръцката Piraeus Bank с активи от 67,42 милиарда евро. Тя все още е най-голямата финансова институция в южната ни съседка, въпреки че през последните месеци се раздели с бизнеса си в Румъния и Албания, а преди време и с дъщерното си дружество в Сърбия. Междувременно през лятото излезе информация, че от Piraeus Bank ще търсят купувач и на бизнеса си в България.
Най-голямата банка в Чехия - Ceskoslovenska Obchodni Banka (CSOB), е дъщерно дружество на собственика на българската група на ОББ - белгийската KBC Group. Тя развива дейност и в Словакия, като активите й към 2017 година възлизат на 51,69 милиарда евро.
Над 40 милиарда евро активи е управлявала към края на миналата година компанията майка на българската "Банка ДСК" - унгарската OTP Bank, която предстои да придобие и бизнеса на френската Societe Generale у нас.
Първенецът в Словения е местната Slovenska Sporitelna, която от 2001 година е част от австрийската Erste Bank Group. Тя е с активи от 16,34 милиарда евро. Румънската номер 1 към края на миналата година е Banca Comercial Romana, която обаче съвсем наскоро беше изместена от челната позиция от конкурента си Banca Transilvania.
Хърватската Privredna Banka управлява 10,14 милиарда евро активи, а най-малка от всички разглеждани банки е сръбската Banka Intesa с 4,77 милиарда евро активи.
Българското подразделение на италианската група UniCredit "УниКредит Булбанк" е най-голямата банка у нас години наред. Към първото тримесечие на тази година тя има общо активи от 18,950 милиарда лева според данните, подадени до Българската народна банка (БНБ), като изпреварва с близо 6 милиарда лева втората по големина финансова институция - "Банка ДСК".

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57