18 Ноември 2018неделя00:32 ч.

Турска банка е най-голямата в Централна и Източна Европа

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 147

Най-голямата банка в Централна и Източна Европа към края на миналата година е била турската Ziraat Bank, която управлява активи за 95,61 милиарда евро, изчисли money.bg. Тя има клон и в София. На второ място е полската PKO Bank Polski (PKO BP). Според данните активите й се изчисляват на 71,08 милиарда евро към декември 2017 година. Основно бизнесът на финансовата институция е концентриран в Полша, но има сериозно присъствие на украинския пазар след придобиването на местната Kredobank.
След тези две банки се нарежда гръцката Piraeus Bank с активи от 67,42 милиарда евро. Тя все още е най-голямата финансова институция в южната ни съседка, въпреки че през последните месеци се раздели с бизнеса си в Румъния и Албания, а преди време и с дъщерното си дружество в Сърбия. Междувременно през лятото излезе информация, че от Piraeus Bank ще търсят купувач и на бизнеса си в България.
Най-голямата банка в Чехия - Ceskoslovenska Obchodni Banka (CSOB), е дъщерно дружество на собственика на българската група на ОББ - белгийската KBC Group. Тя развива дейност и в Словакия, като активите й към 2017 година възлизат на 51,69 милиарда евро.
Над 40 милиарда евро активи е управлявала към края на миналата година компанията майка на българската "Банка ДСК" - унгарската OTP Bank, която предстои да придобие и бизнеса на френската Societe Generale у нас.
Първенецът в Словения е местната Slovenska Sporitelna, която от 2001 година е част от австрийската Erste Bank Group. Тя е с активи от 16,34 милиарда евро. Румънската номер 1 към края на миналата година е Banca Comercial Romana, която обаче съвсем наскоро беше изместена от челната позиция от конкурента си Banca Transilvania.
Хърватската Privredna Banka управлява 10,14 милиарда евро активи, а най-малка от всички разглеждани банки е сръбската Banka Intesa с 4,77 милиарда евро активи.
Българското подразделение на италианската група UniCredit "УниКредит Булбанк" е най-голямата банка у нас години наред. Към първото тримесечие на тази година тя има общо активи от 18,950 милиарда лева според данните, подадени до Българската народна банка (БНБ), като изпреварва с близо 6 милиарда лева втората по големина финансова институция - "Банка ДСК".

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223