23 Март 2019събота21:52 ч.

Орбан: Европарламентът изнудва Унгария

Евродепутатите искат да накажат страната, защото не искат да бъде държава на мигранти

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 487

Виктор Орбан обвини ЕС, че оскърбява и изнудва Унгария по време на заседание на Европарламента, което обсъжда въвеждането на процедура по налагане на санкции на Будапеща заради нарушаване върховенството на закона, съобщиха медиите.
Унгарският лидер се оплака, че законодателният орган е "зашлевил през лицето" страната му с одобряването на доклад, който обвинява управляващата партия ФИДЕС, че подкопава върховенството на закона. "Докладът пред вас обижда Унгария и обижда честта на унгарската нация. Вие възнамерявате да осъдите Унгария, която е член на семейството от християнски европейски държави от хиляди години", продължи той.
Орбан отхвърли доклада и подчерта, че има право да забранява на мигранти да влизат в Унгария: "Унгария няма да се поддаде на това изнудване, Унгария ще защити границите си, ще спре нелегалната имиграция и... ако е необходимо, ще ви се опълчи", закани се Орбан, аплодиран от крайнодесни евродепутати. По думите му съдят страната му, "защото унгарският народ реши, че тази страна няма да бъде държава на мигранти".
Според него ЕС злоупотребява с властта си, тъй като действията на Брюксел срещу Будапеща са в "нарушение на договора на ЕС".
Докладът на Европарламента обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академичната свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите.
Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран "лов на вещици" срещу евроскептичното правителство.
Очаква се евродепутатите да гласуват за задействане на наказателната процедура срещу правителството на Орбан за нарушаване на върховенството на закона - процедурата може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария в ЕС, ако всички страни членки гласуват единодушно. Ако мярката бъде прокарана, за първи път Европейският парламент ще призове за налагане на санкции на страна членка. За прокарване на предложението ще са необходими 376 гласа, или две трети в 750-местния парламент.
По време на дебата Еврокомисията подкрепи доклада на Европарламента. "Демокрацията в нашите страни членки в нашия ЕС не може да съществува без върховенство на закона и спазване на основните права", обяви нейният зам-председател Франс Тимерманс пред Европарламента.
Междувременно евродепутатите от италианската партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" ще подкрепят Унгария и ще гласуват против прилагането на член седми от Договора за ЕС, който предвижда въвеждане на санкции срещу държава членка "за очевиден риск от тежко нарушение от ценностите" на Евросъюза.


Виктор Орбан отстояваше унгарската позиция с документи в ръка. Това обаче не бе достатъчно за евродепутатите, които все пак одобриха да бъде задействана наказателната процедура срещу Будапеща
Сника БГНЕС

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56