18 Ноември 2018неделя23:51 ч.

Орбан: Европарламентът изнудва Унгария

Евродепутатите искат да накажат страната, защото не искат да бъде държава на мигранти

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 362

Виктор Орбан обвини ЕС, че оскърбява и изнудва Унгария по време на заседание на Европарламента, което обсъжда въвеждането на процедура по налагане на санкции на Будапеща заради нарушаване върховенството на закона, съобщиха медиите.
Унгарският лидер се оплака, че законодателният орган е "зашлевил през лицето" страната му с одобряването на доклад, който обвинява управляващата партия ФИДЕС, че подкопава върховенството на закона. "Докладът пред вас обижда Унгария и обижда честта на унгарската нация. Вие възнамерявате да осъдите Унгария, която е член на семейството от християнски европейски държави от хиляди години", продължи той.
Орбан отхвърли доклада и подчерта, че има право да забранява на мигранти да влизат в Унгария: "Унгария няма да се поддаде на това изнудване, Унгария ще защити границите си, ще спре нелегалната имиграция и... ако е необходимо, ще ви се опълчи", закани се Орбан, аплодиран от крайнодесни евродепутати. По думите му съдят страната му, "защото унгарският народ реши, че тази страна няма да бъде държава на мигранти".
Според него ЕС злоупотребява с властта си, тъй като действията на Брюксел срещу Будапеща са в "нарушение на договора на ЕС".
Докладът на Европарламента обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академичната свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите.
Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран "лов на вещици" срещу евроскептичното правителство.
Очаква се евродепутатите да гласуват за задействане на наказателната процедура срещу правителството на Орбан за нарушаване на върховенството на закона - процедурата може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария в ЕС, ако всички страни членки гласуват единодушно. Ако мярката бъде прокарана, за първи път Европейският парламент ще призове за налагане на санкции на страна членка. За прокарване на предложението ще са необходими 376 гласа, или две трети в 750-местния парламент.
По време на дебата Еврокомисията подкрепи доклада на Европарламента. "Демокрацията в нашите страни членки в нашия ЕС не може да съществува без върховенство на закона и спазване на основните права", обяви нейният зам-председател Франс Тимерманс пред Европарламента.
Междувременно евродепутатите от италианската партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" ще подкрепят Унгария и ще гласуват против прилагането на член седми от Договора за ЕС, който предвижда въвеждане на санкции срещу държава членка "за очевиден риск от тежко нарушение от ценностите" на Евросъюза.


Виктор Орбан отстояваше унгарската позиция с документи в ръка. Това обаче не бе достатъчно за евродепутатите, които все пак одобриха да бъде задействана наказателната процедура срещу Будапеща
Сника БГНЕС

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224