15 Декември 2018събота19:20 ч.

Юнкер с последни мерки срещу мигрантската криза

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 168

Мерки срещу мигрантската криза, интернет тероризма и намеса в изборите, засилване на еврото срещу долара и по-голямо внимание към Източна Европа предложи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в речта си "За състоянието на съюза", произнесена пред Европарламента в Страсбург. Това е последната реч в това му качество заради предстоящите идния май избори за нов Европарламент. 
До края на мандата си Еврокомисията ще предложи разполагането до 2020 г. на 10 000 служители за опазването на външните граници. Предлагат се също мерки за по-висока ефективност на процедурите за връщане. Юнкер призова също отношенията с Африка да станат партньорски и съобщи, че ЕК ще предложи план за разкриването на 10 млн. работни места за африканци в техните страни през следващите пет години. "Не можем да продължаваме караниците, докато търсим решение всеки път, когато пристигне нов кораб. Временната солидарност не е достатъчна. Нуждаем се от трайна солидарност - днес и завинаги", подчерта той.
Еврокомисията предлага и мерки за гарантиране на свободни и честни европейски избори. В тази връзка Юнкер обяви набор от конкретни мерки, включително по-голяма прозрачност на онлайн политическата реклама и възможност за налагане на санкции за незаконно използване на лични данни с цел да се повлияе умишлено върху резултата от европейските избори.
Юнкер обяви и новите правила за премахването до един час на терористично съдържание от интернет. Ще бъдат въведени надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет, които ще гарантират, че се премахва единствено терористичното съдържание.
Бих искал занапред да полагаме допълнителни усилия за сближаване с Източна Европа, този регион заслужава повече, отбеляза още Юнкер. Разширяването на ЕС е успех, довел до помирение. Трябва да определим ясно отношението си към приемането на държавите от Западните Балкани, призова той.
Ораторът поиска по-силна международна роля на еврото. Той окачестви като "анормално" това, че европейските компании купуват европейски самолети с щатски долари вместо с евро. До края на годината Комисията ще представи планове за "укрепване на международната роля на еврото". По думите му "еврото трябва да се превърне в активен инструмент на нова и по-суверенна Европа". Очевидно е, е ЕС иска да разбие доминацията на щатския долар на световните пазари с това предложение. Юнкер посочи, че Европа до голяма степен преодоля икономическата криза, а през изминалата 2018 година са създадени 12 милиона работни места. Евролидерът констатира още, че младежката безработица е намаляла до 14,9%.
Освен това Юнкер заяви, че Комисията иска гласуване с квалифицирано мнозинство по въпроси от външната политика. Тя ще предложи и прекратяване сезонната промяна на часовото време.

Лидерът на европейските консерватори Манфред Вебер вече обяви кандидатурата си за поста на Юнкер. Друг мераклия за този пост е бившият финландски премиер Александър Стуб. Смята се, че това може да стори и Мишел Барние, сегашният главен преговарящ от името на ЕС за "Брекзит". Споменават се също имената на германския икономически министър Петер Алтмайер и на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243