19 Април 2019петък06:22 ч.

Юнкер с последни мерки срещу мигрантската криза

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 282

Мерки срещу мигрантската криза, интернет тероризма и намеса в изборите, засилване на еврото срещу долара и по-голямо внимание към Източна Европа предложи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в речта си "За състоянието на съюза", произнесена пред Европарламента в Страсбург. Това е последната реч в това му качество заради предстоящите идния май избори за нов Европарламент. 
До края на мандата си Еврокомисията ще предложи разполагането до 2020 г. на 10 000 служители за опазването на външните граници. Предлагат се също мерки за по-висока ефективност на процедурите за връщане. Юнкер призова също отношенията с Африка да станат партньорски и съобщи, че ЕК ще предложи план за разкриването на 10 млн. работни места за африканци в техните страни през следващите пет години. "Не можем да продължаваме караниците, докато търсим решение всеки път, когато пристигне нов кораб. Временната солидарност не е достатъчна. Нуждаем се от трайна солидарност - днес и завинаги", подчерта той.
Еврокомисията предлага и мерки за гарантиране на свободни и честни европейски избори. В тази връзка Юнкер обяви набор от конкретни мерки, включително по-голяма прозрачност на онлайн политическата реклама и възможност за налагане на санкции за незаконно използване на лични данни с цел да се повлияе умишлено върху резултата от европейските избори.
Юнкер обяви и новите правила за премахването до един час на терористично съдържание от интернет. Ще бъдат въведени надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет, които ще гарантират, че се премахва единствено терористичното съдържание.
Бих искал занапред да полагаме допълнителни усилия за сближаване с Източна Европа, този регион заслужава повече, отбеляза още Юнкер. Разширяването на ЕС е успех, довел до помирение. Трябва да определим ясно отношението си към приемането на държавите от Западните Балкани, призова той.
Ораторът поиска по-силна международна роля на еврото. Той окачестви като "анормално" това, че европейските компании купуват европейски самолети с щатски долари вместо с евро. До края на годината Комисията ще представи планове за "укрепване на международната роля на еврото". По думите му "еврото трябва да се превърне в активен инструмент на нова и по-суверенна Европа". Очевидно е, е ЕС иска да разбие доминацията на щатския долар на световните пазари с това предложение. Юнкер посочи, че Европа до голяма степен преодоля икономическата криза, а през изминалата 2018 година са създадени 12 милиона работни места. Евролидерът констатира още, че младежката безработица е намаляла до 14,9%.
Освен това Юнкер заяви, че Комисията иска гласуване с квалифицирано мнозинство по въпроси от външната политика. Тя ще предложи и прекратяване сезонната промяна на часовото време.

Лидерът на европейските консерватори Манфред Вебер вече обяви кандидатурата си за поста на Юнкер. Друг мераклия за този пост е бившият финландски премиер Александър Стуб. Смята се, че това може да стори и Мишел Барние, сегашният главен преговарящ от името на ЕС за "Брекзит". Споменават се също имената на германския икономически министър Петер Алтмайер и на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ