13 Ноември 2018вторник01:36 ч.

Изложба припомня творчеството на Галина и Рафи Шехирян в столична галерия

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 135

След 30 години от първата им и единствена самостоятелна изложба в България (1987), столичната галерия "Контраст" представя отново Галина и Рафи Шехирян. Той не е включван в нито една художествена изложба у нас до 1988 - годината, в която напуска страната, за да се върне инцидентно само веднъж до кончината му в САЩ през 2011 г. За разлика от него, още в средата на 80-те г. Галина Шехирян е редовен участник в изложбите на приложно-декоративното изкуство.
В експозицията в галерия "Контраст" под наслов "Припомняне" (открива се на 18 септември) Галя се представя чрез непознати на българската публика творби от стъкло, правени в студиото й в Ню Джърси и Флорида, в традицията на старата техника на verra iglomese (reverse painting), позната още от Ренесанса. Изящни като форма, стилистика и изискани цветови нюанси, в които детайлът е част от съвършенството им, и този път тя остава вярна на себе си в оригиналната интерпретация на материала, отново без аналог у нас.

Почитателите ще видят рисунки тип чертежи на Рафи Шехирян, напомнящи езотерични диаграми в стил "компютърна графика", без обаче, във времето, в което те са правени, да са използвани преимуществата на новите визуални изкуства, в тези години малко познати у нас. Те приличат на интегрални схеми и в средата на 80-те г. носеха нов художествен език. Бяха изпълнени с рапидограф и туш и представляваха опит чрез елементите на една, по-късно позната у нас дигитална естетика, да се представят "уловките" на документа с личните данни, който заменя личността (документа, който Рафи е трябвало да попълва всеки път при опит да замине за чужбина). Така че, в параграфа на личния формуляр, когато Рафи е искал разрешение за излизане от страната, винаги е трябвало да се отбелязва, че има роднини зад граница. И е получавал отказ за пътуване. Тази борба с бюрокрацията провокира появата на неговите рисунки и бележи съдбата на Рафи и Галина, които през 1988 г. напускат страната, преминават през емиграционния лагер във Виена и се установяват в САЩ. Там двамата започват от нищото, за да постигнат успехи в областта на стъклопластиката, текстила, бижутата, живописта и да създадат отново, както в България, своя духовна аура и приятелства, свят на техните илюзии, надежди и сбъднати мечти, посочва проф. Аксиния Джурова, куратор на проекта, който може да се разгледа до 18 октомври на ул. "Цар Самуил" 49.

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220