24 Март 2019неделя18:41 ч.

Актуално

Кои са новите министри?

Лица от втория ешелон на ГЕРБ сменят Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков

/ брой: 178

автор:Ина Михайлова

visibility 1867

Днес парламентът ще гласува промени в правителството. По предложение на Бойко Борисов досегашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев трябва да замени Ивайло Московски като министър на транспорта, главният секретар на МВР Младен Маринов - да седне на горещия стол на вътрешния министър Валентин Радев, а депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова - в креслото на министъра на регионалното развитие Николай Нанков.


Назаем
Юпито на ГЕРБ Александър Манолев не е сред известните имена в редиците на Бойко Борисов. Нищо, че е бил зам.-министър в две ведомства - на туризма и на икономиката. Управляващите го сочат като пример за богата професионална биография - директор в застрахователна компания, участник в Борда на директорите на "Булгартабак", ръководител на дирекция в мобилен оператор. Освен два пъти зам.-министър, синът на дългогодишния кмет на петричкото с. Кулата Димитър Манолев (митничар от кариерата, известен като кмета на митничарите) е бил и шеф на Агенцията за метрологичен контрол и технически надзор.

Запален по екстремните спортове и най-вече по мотокроса, сега Александър Манолев е предложен за министър на транспорта.
На парламентарните избори през м.г. Манолев бе издигнат за депутат от структурата на ГЕРБ в Сандански, а след вота се оказа, че е регистрирал рекорд - нареди се на трето място по преференциални бюлетини в страната. Сигурно Бойко Борисов очаква местните лостове, оказали се успешни за Манолев, да се задвижат и на държавно ниво.
Александър Манолев е завършил гимназия в Петрич - специалност счетоводство и контрол, а след казармата заминава за Англия, където завършва University College of London. Специализирал е управление на проекти, връзка с медиите, инвестиции в развиващи се пазари. Минал е и през Националното сдружение на общините в РБългария, освен през парламента, агенция и две министерства.
Според публикации в медиите бащата на бъдещия министър на транспорта е въртял доста успешен бизнес, като в периода 2013-2015 г. посредством свои фирми е спечелил над 10 обществени поръчки за повече от 3 млн. лв. Всички били със сходен предмет и конкретен възложител - "Мини Марица-изток".
Пак според публикации в медиите Александър Манолев е имал в миналото любопитни бизнес съдружия, белязали успех с обществените поръчки в енергийния сектор. Бивш бизнес партньор на Манолев, според "Капитал", е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която бе обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.
42-годишният кандидат за министър е запален планинар, колоездач и рокер, знае 4 езика. Цветан Цветанов казва за него, че е "млад амбициозен човек, който има сериозен опит в политиката". Категорично амбициозен и модерен чиновник, тип сървайвър. Министър назаем, който може да бъде монтиран във всяко министерство по преценка на Началника.


Нещо ново
Депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова е предложена от премиера Борисов за нов министър на регионалното развитие. Народен представител за трети мандат, Аврамова е зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и на комисията по енергетика. В биографията й на политик фигурират опциите кандидат-кмет на Враца през 2011 г., председател на ОбС в града (2011-2013) и зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология (2009-2011). Преди да се захване с политика, е била съсобственик в проектантска фирма и според "рекламната" предизборна публикация на "24 часа" от 2011 г. е успяла "да преодолее подводните камъни в най-големия проект на общината за водния цикъл за повече от 136 млн. лв. и да реши за десетилетия напред нормалното водоснабдяване на Враца". За онези, които не следят успехите на властта, да припомним, че водният цикъл на Враца сигурно е най-продължителният европроект у нас. Само преди месец кабинетът удължи срока за завършването му от юни 2018 г. на третото тримесечие на 2021 г. Ако той се спази, от одобряването на договора до завършването на изпълнението ще са минали... 12 години.

Иначе пиарските текстове за Петя Аврамова изобилстват от примери за любимите й ястия - капама и пържоли с топено сирене, както и с обяснения за трудното й свикване с медийните изяви. Е, ще й се наложи, ако я изберат за министър на ведомство, което има да разпределя куп милиони занапред.
По-любопитното за Петя Аврамова е, че името й бе замесено в аферата "Пешко от Козлодуй", разнищена от "Офнюз" преди време. ДУМА също писа за скандала. Разследването тогава показа, че бившият шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, уволнен заради скандален видеоклип, е близък с депутатката Аврамова. От видео, публикувано в интернет, стана ясно, че Караджов заплашва полицай с уволнение, защото си е "позволил" да санкционира приятел на шефа на охраната на АЕЦ-а, защото шофирал след употреба на алкохол. Случаят бе потулен, а след намесата на Борисов енергийният министър Теменужка Петкова разпореди Караджов да бъде отстранен. След това съдът го възстанови на работа с мотива, че е уволнен неправомерно. Караджов се оказа кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова, а фактът бе потвърден официално от пресцентъра на ПГ на ГЕРБ.
Петя Аврамова е областен координатор на ГЕРБ във Врачанско. Доверено партийно лице. Явно това е достатъчно за министър на регионалното развитие.


Старо лице
Добре познато е третото предложение за промяна в кабинета "Борисов 3". Главният секретар на МВР Младен Маринов трябва да замени Валентин Радев. И очевидно да каже сбогом на фуражката. Язък, медиите вече го нарекоха "поетът с фуражка" заради словесните му изпълнения. Според коментарите в социалните мрежи и подземният, и надземният свят одобряват кандидатурата на Младенов. Единствено полицейските синдикати обявиха, че няма да му дадат толеранс. Стремглавият път на Младен Маринов в системата на вътрешните работи показва, че той умее да се нагласи към всяка власт. Сигурно и заради това от начело на професионалното ръководство смело се прехвърля на политическото ръководство. До вчера министърът в оставка обвиняваше за инцидента с бащата на президента Румен Радев професионалното ръководство на МВР, а днес лицето на това професионално ръководство е кандидат-ръководител.

Името на Младен Маринов нашумя още по време на антиправителствените протести през 2013 г. Бившият главен секретар на МВР тогава Светлозар Лазаров, понастоящем активен кадър на партията на Волен Сидеров "Атака", представи кандидатурата на Маринов за шеф на СДВР. С идването си в министерството Валентин Радев го номинира за главен секретар. В разпространената в официалните медии справка за кариерата на Младен Маринов определено има и бели петна, но така и никой не ги запълни. И не даде отговор на въпроса, циркулиращ в социалните мрежи и интернет форуми, бил ли е и на коя митична фигура от подземния свят шофьор Младен Маринов.
Като главен секретар Маринов отчете спад на престъпността, което по-скоро се дължи на по-малкото сигнали в полицията заради загубата на доверие в МВР като символ на държавността. По негово време лъснаха сериозни пробойни в МВР - служители на Гранична полиция пропуснаха полети на летище София, а бягствата на затворници зачестиха. Убийството в Нови Искър и отвличането с откуп, решено с личната намеса на Бойко Борисов, бяха само част от симптомите за тежката диагноза за МВР - невъзможност да се справи с криминогенната обстановка в страната.
Преди Борисов да посочи новия кандидат за шеф на МВР, ГЕРБ бяха категорични, че вътрешното министерство остава в тяхната "квота" на министерски постове. Затова и кандидатурата на Младен Маринов е прелюбопитна на фона на дълготрайното зам.-министерстване на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.
Евентуалният бъдещ министър на вътрешните работи сигурно има основателни причини да се откаже от професионалното поприще, на което е посветил живота си досега, и да се обвърже с политиката. Ще му се наложи за в бъдеще да преосмисли медийните си изяви, разграничавайки се от пародийни обяснения за лица, пуснали бради, поради които не били разпознати от полицията.
Честата употреба на израза "лице" родиха легендарни изречения за Младен Маринов. Дори и те са повод да се каже, че единствено той е познато лице сред новите кандидати за министри в кабинета "Борисов 3".
Снимки БГНЕС

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56