22 Март 2019петък11:39 ч.

Мнение

Време ли е САЩ да се вслуша в своите демони?

Луд ли е Доналд Тръмп или нещо става с Америка и подвасалните им страни

/ брой: 178

visibility 659

Проф. Петко ГАНЧЕВ

Американските и почти всички западни водещи медии, а наред с тях и медиите на подвасалните им държави, сред които и България, разбира се, през тези дни са в еуфория, предъвквайки клюките и сплетните от книгата на "ветерана" Боб Удуърт "СТРАХ. ТРЪМП В БЕЛИЯ ДОМ". Тя е новият удар, който "демократичната" върхушка на Запада се готви да нанесе на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп, след книгата на Майкъл Улф "ОГЪН И ЯРОСТ. БЕЛИЯТ ДОМ НА ТРЪМП ОТВЪТРЕ".


Това не просто е парадоксално

в 240-годишната история на тази държава, родена от човешки материал и идеи от Западна Европа от 17 и 18 в. и уникална в историята на демокрацията на Запада с нейните претенции като връх на политическото управление на модерните общества. Защото да обявиш избрания си президент с гласовете на по-голямата част от населението, макар и чрез овехтяла избирателна система за "идиот", и въобще за малоумник и луд, е нещо нечувано и поставя големия въпрос: "Какво става с Америка?" и защо избра именно него сред десетината кандидати и при конкуренцията на тотално подкрепяната от медиите Хилари Клинтън. Не е ли време САЩ да се вслуша в своите "демони", така както мъдрецът Сократ съветвал своите ученици, за "да познаят себе си"?.
Всеки народ има своите "демони", заложени в неговото историческо раждане и възхождане. Те всъщност са дълбоки травми в психиката на народа/ нацията и в определени ситуации напомнят за себе си. САЩ не правят изключение. Нещо повече, формирани сравнително късно при други исторически условия, в други пространства и с друг "идеен багаж", те пораждат своите демони, които допреди десетилетия им даваха сили за възход и самочувствие на избраните господари на света. Зад тези демони винаги стоят някакви сили, които ту ги задвижват, ту ги приспиват, но винаги в свой интерес и за нарастване на тяхната мощ.
Но определено, вече две десетилетия, най-прозорливите умове на Америка видяха признаците на залеза на "уникалната империя" и

забиха тревога

Един от първите беше Збигнев Бжежински - най-активният апологет на "американската мечта" и демокрация и геостратег за американските интереси ("Стратегическата визия. Залезът на Америка и глобалната сила "- 2012).

Раждането на САЩ, отначало като една от колониите на възхождащата Британска империя,  ставаше  в органично диалектическо единство с укрепването на техните демони. Овладяването на "чуждите" пространства на Новия свят беше съпроводено с жестокото безмилостно избиване на местното индианско население. Когато това пространство беше овладяно, се оказа, че то може да дава добри доходи, ако има евтина работна сила. И в 1616 г. предприемчив заселник решава, че по-евтина от робската работна сила няма. И започва нечувана за "Новото време" търговия на роби от източните брегове на Африка. Така Америка, чиито първи колонисти са английски квакери и протестанти от всички деноминации - лутерани, калвинисти, менонисти, мормони, адвентисти и всякакви "исти", към които се присъединяват и католици от разбунената от Реформацията Европа, залага синдрома на расизма като цинично, в лицето на по-просветените си представители заявява, че ще строи "Новия  Йерусалим" (У. Пен). Първите митологизирани герои са каубоите,

краварите наред с бандитите

Бизнесът е възведен в култ наред с колта и уинчестера. Следват ги мисионерите "направилите се сами". Така постепенно изкристализират главните идеи и принципи на специфичната философия на средния американец - ПРАГМАТИЗМА.  Според която не истината е целта на едно познание, а изгодата, успехът, ползата. Още в края на 19 в., когато се ражда тази философия, тя става и ядро на геополитиката на младите САЩ.  Много скоро съседите на САЩ - Мексико и Канада, ще платят с важни територии апетита им. "Доктрината Монро" ще заяви на света единствено тяхното право за разпореждане със страните от останалия американски континент....
За да дойде Първата световна война(1914- 1918), в която САЩ ще се включат като арбитър в последния момент. За да минат още 20 години и глупостта, и алчността на западноевропейските лидери да предизвикат най-голямата касапница за Европа, Русия и целия останал свят. Само загиналите са над 60 милиона, но от САЩ те са по-малко от 350 хиляди. Отново включили се едва в последния момент, те се обявяват за победителите над хитлеристка Германия, а после ментори на разрушена Европа. Още по време на войната и след нея, през 40-те години на 20 в., възползвайки се от слабостта на другите бивши "велики" европейски сили и обезкръвения в разруха СССР, САЩ  конструираха световните международни организации за свои инструменти, което цинично призна в интервюто пред "Новел Обсерватьор" през 1997 г., същият Бжежински.
Именно през 90-те години на 20 в. бяха десетилетието, когато се потвърди прогнозата на най-великия геополитик на 20 в. Карл Хаусхофер, направена в негова статия в началото на 1943 г.  Като анализира хода на войната Хаусхофер казва, че още тогава светът вижда как младата империалистическа сила САЩ върви

по стъпките на залязващата Британска империя

и заема нейните позиции и, че както върви, в края на войната светът ще има две свърхсили - СССР и САЩ, които ще започнат борба кой да бъде хегемон на човечеството. По-нататък може да се очаква, че СССР ще се разпадне и единствен хегемон ще останат САЩ (!?). Именно през 90-те години, оказали се неочаквано победители в Студената война със СССР, САЩ, тласкани от своите събудени демони, се хвърлиха да постигнат фикс идеята на всички диктатори и тирани от времената на Рим и Чингис хан до Хитлер и Сталин, да станат господари на целия устроен по техен образ и подобие свят, т.е. да създадат еднополярен американски свят. И въпреки, че демоните, които ги водеха, бяха получавали тежки уроци в десетилетията на 20 в. (Корея - 1954, бунтовете на афроамериканците и убийствата на Мартин Лутер Кинг и братята Кенеди през 60-те, войната във Виетнам (1966-1976), те не бяха си научили уроците и не бяха си направили изводи. Даже обратно, усъвършенстваха идеологическата риторика колко е демократично с всякакви средства да наложат своята демокрация и ценности на живота. В употреба влезе неолиберализмът, който в бързия си възход като панацея за капитализма в започналата глобализация подмени неоконсервативните ценности на предприетата от Рейгъновата администрация неоконсервативна революция.

Вашингтонският консенсус смилаше по пътя си

старите икономически структури и система от отношения. Като допълнение към икономическата експанзия САЩ обявиха нова война срещу тероризма, който те бяха отгледали, и  разрушиха цяла дузина държави, като същевременно подкрепяха откровено престъпни и корумпирани режими за "приятелски". Тогава, в онези години, пишещият този текст попита в частен разговор посланичката на САЩ в България умната г-жа Ейвис Боулън, защо САЩ подкрепят такива режими, сред които и този на България, тя отговори: "Не САЩ ги подкрепят, г-н професоре. Има по-могъщи сили от САЩ!"(!?)  
С измислени причини интелигентният Бил Клинтън и не дотам интелигентият Джордж Буш-младши, разрушиха процъфтяващи държави, повярвали в хилядолетния PAX AMERICANA. До момента, в който падналата на колене Русия се изправи (2007 - Мюнхен) и чрез своя президент В.В.Путин заяви своето право на суверенност и отстояване на своите интереси. Подкрепи я мълчалият дотогава, но мощно възхождащ Китай.
Малцина анализатори и политици, наредени на коритата на неолибералния глобализъм, зареждани от Сорос и вдъхновявани от такива като Дж. Макейн, не обърнаха никакво внимание на тези изявления. А всъщност беше заявена гласно другата генерална тенденция на този исторически етап. Но според глобалистите нищо вече не можеше да спре Америка като глобален хегемон. Не така мислеха малцина на Запад и самата Америка. Сред тях се оказа бъдещият президент. Именно той, "направилият се сам бизнесмен-милиардер", видя събуждащите се демони сред бялото население на САЩ и разбра, че успехът на "опонентите" на САЩ,  Русия и Китай, се основава на политиката на умерения консерватизъм и патриотизма. Това, което в 70-те години искаше Роналд Рейгън, и

за ужас на глобалистите яхна тази вълна

която го издигна на върха.
Разбира се, Доналд Тръмп не е цвете за мирисане. Въпреки, че сам се обяви не само за успял бизнесмен и шоумен и че е едва ли не гений, Тръмп не блести с високи познания в политиката и международните отношения. Той в никакъв случай не стои по-долу и не е по-глупав от Тереза Мей и Ангела Меркел, да не говорим изобщо за явлението Бойко Борисов. Но "тръмпирайки" своите съпартийци, съюзници и приятели Доналд Тръмп, като глава на все още най-мощната държава, се зае да преформатира системата на международните институции и отношения и действително събуди демоните на национализма. Но обявявайки, че иска "made AMERICA great again", той иска същото, което и глобалистите, но с други средства и политика. За съжаление голяма част от Америка върви по старите коловози, тикана от своите стари демони и по такъв начин го кара и него да се хвърля насам и натам, повишавайки опасността от глобална война.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56