19 Март 2019вторник18:01 ч.

EП стартира наказателна процедура срещу Унгария

автор:Дума

visibility 660

Наказателна процедура срещу правителството на Унгария стартира Европейският парламент. Евродепутатите гласуваха днес в полза на започването на такава прецедура срещу кабинета на Виктор Орбан за предполагаемо подкопаване на демократичните ценности на ЕС и правовата държава.
Общо 448 от евродепутатите гласуваха "за" доклад, препоръчващ стартирането на процедура по чл. 7, което би могло да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съюз. 197 евродепутати се обявиха "против". Това е първото в историята на Европейския парламент задействане на процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор.
Мярката е била подкрепена дори от някои евродепутати от Европейската народна партия, в която членува партията на Орбан "Фидес". Още преди дни се заговори за евентуално изключване на "Фидес" от редиците на ЕНП.
Припомняме, че унгарският премиер от години е обект на международни критики заради политиката му срещу свободата на медиите, отнемането на незавимостта на съдебната система, крайното си отношение към мигрантите и ограниченията, които налага върху неправителствените организации.
Отговорът на Орбан не закъсня. Той обвини Брюксел, че нарушава Договора на ЕС. По думите му действията на Европейския парламент биха били "морално решение, което спада към злоупотреба с правомощия".
Стоя тук пред вас и защитавам своята държава, защото за унгарците свободата, демокрацията, независимостта и Европа са въпрос на чест. А това, което правите, е плесница по лицето на Съюза, заяви Орбан.
Ние сме защитавали Унгария и сме защитавали Европа. Ние имаме различна гледна точка за природата на християнството в Европа и ролята на нациите и културата в нашата страна, добави Орбан пред евродепутатите.

 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 23

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 26

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 62

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 58

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 253

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 491

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 283

/ брой: 53