18 Декември 2018вторник20:11 ч.

Д-р Марияна Симеонова:

Съжалявам, че не подписах договора с Виенската болница

Необходими са поне 8-9 месеца за контракт с друга клиника за белодробни трансплантации

/ брой: 177

автор:Аида Паникян

visibility 460

Съжалявам, че сама не подписах още през 2017 г. удължаване на договора с Виенската университетска болница за белодробните трансплантации, дори да трябваше да получа административно наказание или да бяха ме уволнили. Това повтори няколко пъти по време на пресконференция д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, която за втори път през т.г. подаде оставка. Тя обясни, че за сключване на договор с друга европейска клиника, в която да се извършват белодробни трансплантации на българи, са необходими поне 8-9 месеца. По думите й можело да бъде продължен договорът с Виенската клиника, но от МЗ й възложили да търси нова клиника. Не е задължение на ИАТ да търси оферти - според Наредба 12 на МЗ това е задължение на Комисията за лечение на българи в чужбина, подчерта Симеонова. Договорът на България с "Евротрансплант" обаче не е прекратен - всяка година бордът извършва одит на всяка болница, в която се правят трансплантации. В края на всяка година става ясно, че България е пратила повече органи към "Евротрансплант", отколкото българи са оперирани в чужбина, и всеки пратен орган е трансплантиран, което означава, че в България се работи качествено, припомни д-р Симеонова.  
Тя отчете и дейността на ИАТ от 2013 г. насам, когато пое ръководството на агенцията. От 2014 г. до момента броят на донорите и на трансплантациите у нас се увеличиха 11 пъти, с изключение на 2017 г., когато донорите били с двама по-малко.
Д-р Симеонова обясни, че заради промени в правилата, в момента вече "Евротрансплант" търси болница, в която да се извършват белодробни трансплантации на български граждани.
Междувременно стана ясно, че през 2017 г. тогавашният зам.здравен министър Ваньо Шарков поискал ясен разчет на парите, които България плаща на Виенската клиника за трансплантациите на бял дроб, в противен случай нямало страната ни да преведе дължимите пари. Д-р Симеонова заяви, че според нея България не дължи пари на Виенската клиника. Според д-р Симеонова в други европейски клиники трансплантациите няма да са по-евтини, отколкото са били във Виена.Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246