11 Декември 2018вторник05:38 ч.

Хранилка

/ брой: 177

автор:Евгени Гаврилов

visibility 605

Според българския тълковен речник хранилката е съоръжение, с което се хранят животни и птици. Ако променим малко това тълкувание, то може да звучи така - бюджетът е хранилка за чиновниците, 90% от които са назначени с политически протекции на управляващата през последните десет години партия. Обществена тайна е, че без знанието и благословията на Цецо и неговите емисари по места, не можеш да станеш и хигиенист в някое държавно учреждение. Освен това чрез бюджета се държат в подчинение общините. Те са разделени на "наши" и "ваши" и от това зависят парите, които се получават и произтичащото от тях благоденствие на хората. А когато наближи предизборна година, каквато ще бъде следващата, от държавната хазна започват да валят благинки за армията от наши хора по министерства и ведомства. От началото на 2019 г. могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен сектор, обяви премиерът Борисов след среща с националния отбор по волейбол в Двореца на спорта във Варна (стр.2). Очаква се днес подобно решение да бъде взето по време на редовното заседание на правителството. Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък, каза още премиерът.
Оставяме настрана факта, че лидерът на ГЕРБ отново послъгва, защото при "омразната" тройна коалиция, в която доминираха "комунистите", икономиката регистрираше значително по-високи темпове на растеж, отколкото сега, а бюджетният излишък бележеше рекорди.
Само ще припомним, че още при първото правителство на Борисов финансовият му гуру Симеон Дянков беше наточил голямата секира да съкращава и реформира администрацията, но тази идея логично се провали. Като човек, живял в чужбина, Дянков явно не знаеше, че у нас именно администрацията е средство за политическо влияние и уреждане на свои хора. При идването на второто правителство на Борисов в края на 2014 г. финансовият министър Горанов обеща разходите за заплати в бюджетния сектор да бъдат намалени с 10%. Това намаление бе заложено още в бюджета за 2015 г., но не само че не беше спазено, а за някои нереформирани системи, като МВР, бяха дадени допълнителни пари за заплати. Заради невъзможността да се свият разходите, в крайна сметка Горанов се отказа от тази своя идея, но сега предстои вдигане на заплатите, защото пак идат избори.
Всеки чиновник би се зарадвал на подобна новина, но и всеки друг човек би се запитал заслужени ли са подобни привилегии, на каквито не може да се разчита на частния сектор. Защото, ако погледнем назад, в основата на всички огромни скандали в държавата стоят хора, които са на държавна заплата. Седемнадесет души загубиха живота си край Своге заради немарливостта на служители от регионалното министерство и МВР.  През последната година бягството от затвора се превърна едва ли не като разходка по Витошка. А за затворите отговарят държавни служители и една от любимките на Борисов - Цецка. Същото може да се каже и за Търговския регистър, който се скапа миналия месец и блокира за дълго икономическия живот на страната. Да не отваряме дума за изтърканата тема "административна тежест за бизнеса." Всеки, който се осмели да се занимава с предприемачество у нас, се превръща в своеобразен герой, който трябва води истинска битка с бюрокрацията. Примерите са много. А един от греховете на сегашното управление е, че наложиха мнение в обществото, според което, ако не си на хранилката, си обречен. 
 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240