25 Март 2019понеделник04:46 ч.

Борисов надделя за рокадите в кабинета

Предлага за регионален, вътрешен и транспортен министър Петя Аврамова, Младен Маринов и Александър Манолев

/ брой: 176

автор:Ростислава Иванова

visibility 706

Трите министерски оставки ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след заседанието на коалиционния съвет ГЕРБ - "Обединени патриоти". Лидерът на ГЕРБ надделя за рокадите в кабинета, въпреки протестите на партньорите от НФСБ и ВМРО и в собствената му партия. Не се оправда очакването да бъде "спасен" регионалният министър Николай Нанков.
ДУМА припомня, че коалиционният съвет на управляващите бе свикан по настояване на патриотите заради поисканите от Борисов оставки на вътрешния министър Валентин Радев, регионалния Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Преди седмица първо лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов скочи срещу оставките, защото били несправедливи и несъгласувани с ОП. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов пък му пригласяше, че министрите са изкупителни жертви, а между ГЕРБ и ОП липсвала комуникация. 
Бъдещите министри също ще са от квотата на ГЕРБ като Нанков, Радев и Московски, обяви вчера премиерът. Той изтъкна, че всички давали добри оценки на тримата, но "обявената вече политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе". Борисов чул аргументите "против" на Валери Симеонов и на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Има много истина в тях. Ясно е, че всяка партия иска да си защитава кадрите. Но ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение и това ни прави различни от останалите. Не можем да кажем, че имат вина за катастрофата и нещастието, но не можем да се направим, че нищо не се случило, както в предишни правителства и с други мандатоносители това се случваше", заобяснява се Борисов в опит да оневини поредния гаф в управлението си.
В четвъртък парламентът ще гласува и кандидатурите на настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър, на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев - за транспортен министър и на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова - за регионален министър. Тя пък имала управленски опит като бивш зам.-кмет на Враца и зам.-председател на регионалната комисия в НС. И тримата кандидат-министри са малко познати фигури от втория ешелон на ГЕРБ. Според Борисов обаче имало постигнато мнозинство за трите оставки при гласуването им в НС, както и за новите министри. Той благодари на патриотите за диалога и обеща занапред вече да обсъждат всички важни теми, а още идния понеделник ще бъде свикан нов коалиционен съвет.
Цветанов пък определи срещата с ОП като "най-приятният от всички съвети досега" и призна като грешка на ГЕРБ липсата на диалог с патриотите, която занапред ще бъде поправена. Той уточни, че в четвъртък НФСБ ще гласуват против оставките, но пък щели да подкрепят "новите имена". Вторият в ГЕРБ отрече да има напрежение между него и Борисов, нито между ПГ и премиера, както твърдят от БСП. Цветанов даде висока оценка за номинирания за силов министър Младенов Маринов.
Малко преди да бъде огласено името на Младен Маринов, най-големият полицейски синдикат излезе с официална позиция, че няма да даде 100 дни толеранс на бъдещия вътрешен министър, защото не са изпълнени договорените условия от срещата с премиера на 10 януари.


Снимка БГНЕС
Борисов убеди коалиционните партньори за трите министерски оставки


БСП ще гласува против новите кандидатури


ПГ "БСП за България" ще гласува против новите кандидатури за министри в четвъртък. Левицата остава на позиция за оставка на целия кабинет. Това гласи становището на БСП, разпространено вчера.
"Предложените нови министри ще продължат досегашната вредна политика на правителството. Това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция", заявяват от БСП.

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57