23 Март 2019събота09:52 ч.

Прасета на гюме

/ брой: 176

автор:Мая Йовановска

visibility 726

Оградата, изградена да спира влизането на заразени животни от румънска територия, е в добро състояние, но има възможност за влизане на изплашени от ловци животни. За това признание на земеделския министър Румен Поржанов съобщи вчера БНР. Защо тогава в изграждането на съоръжението хвърлихте близо 3 млн. лв., а? Когато бяха публикувани първите снимки от оградата, се породиха съмнения за надеждността й, а социалните мрежи кипяха от коментари и въпроси дали тази тел е в състояние да спре 200-килограмово диво прасе.
По-късно подопечното на Порожанов ведомство разпространи информация, според която в Румъния имали практика на гонки на диви прасета и така се създавали възможности те да бягат в различни посоки, включително и към български територии. Думите на Порожанов вече бяха фризирани и според МЗХГ той е казал, че е имало един случай, в който диви прасета от Румъния са се насочили към България, но оградата е изпълнила функциите си и е успяла да спре нахлуването им. Въпреки че съоръжението показало устойчивост на набези от прасета, министърът щял да преговаря с румънските си колеги с искане гонките да бъдат прекратени. Ако това не станело, се обмисляло разполагането по границата на патрули, които да следят за преминаването на диви прасета. Значи хем оградата е надеждна, хем ще поставят патрули, които да ги ловят или директно да ги трепят! Потресаващо! Само трябва първо от Ловно-рибарския съюз да обучат патрулите как се лови подивяло прасе. Да плачем ли, да се смеем ли?
Въпреки тези комично-тъжни обяснения, министърът констатира: "Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове." А досега? И още: призовават хората, които гледат прасета, най-добре да ги изколят сега. Няма прасета, няма и африканска чума. Лутате се яко - и в приказките, и в действията, като диви прасета на гюме.

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56