19 Ноември 2018понеделник08:07 ч.

Акцент

Случаят "Георги Марков"

40 години след смъртта на писателя въпросите, фалшификациите и споровете около личността му не спират

/ брой: 176

автор:Ина Михайлова

visibility 885

На 11 септември се навършват 40 години от смъртта на писателя Георги Марков. Животът му е изпълнен с драматични обрати и събития, а загадъчната му смърт вече четири десетилетия е повод за въпроси, разследвания, конспирации. Веднага след кончината му в Англия се подема антибългарска кампания с обвинението, че Марков е убит от Държавна сигурност по нареждане на Тодор Живков. Каква е истината?

В годината, в която се навършват 40 г. от смъртта на писателя, на българския пазар се появи нова книга - "Случаят "Георги Марков". Авторът й Бончо Асенов вече е утвърдено име, а умението и уникалната му възможност да борави с документирани факти и разкази на участници в действителни събития правят книгата достойна за всеки ценител на истината. В нея се събрани версиите, фалшификациите, разказите за Марков и драматичния му живот.
Целта на книгата е още веднъж да се представи пред българския читател случаят "Георги Марков", за да може всеки, на базата на собствената си преценка и анализ, да намери истината за неговия живот и кончина. Пропагандният шум, който се вдига около смъртта на писателя преди четири десетилетия, се превърна в една от най-истеричните кампании срещу страната ни и нейните служби за сигурност в годините на Студената война. В световното обществено мнение се наложи становището, че ДС е организирала убийството на Марков със съдействието на КГБ независимо, че разследването на английските власти не го потвърждава. Безспорният факт е един - има версия за "подготовката и убийството" на Георги Марков, но тя не е потвърдена. Присъда по нея няма. Интерпретациите са свободни съчинения.
Ето какво пише Бончо Асенов: "Факт е, че заинтересовани сили прикриват истината за смъртта на Георги Марков. И тези сили са в Англия, където властите знаят много добре истината относно неговата смърт и кой, и защо е използвал случая за провеждане на антибългарска пропагандна кампания. Да не забравяме, че това е времето на Студената война, на непримиримо противоборство между двете социални системи в света, включително и между техните специални служби, при което се използват и тайни операции, целящи компрометирането на "вражеската" страна. Тази операция постига своята антикомунистическа цел, преследвана тогава от определени сили в Англия. За тях случаят е приключен след края на Студената война и не представлява интерес. За това говори и фактът, че в криминалния музей на "Скотланд ярд" от дълги години е изложена снимката на Георги Марков и някаква реплика на сачмата. За англичаните е характерно, че когато даден казус е фиксиран в музей, значи случаят е приключил за тях. В потвърждение на това е и фактът, че делото по случая "Марков" е архивирано от "Скотланд ярд" още през май 1979 г.
Случаят "Георги Марков" обаче се пое от новите антикомунистически сили в България, наречени демократи, които го намират като удобен за използване в своята пропаганда срещу бившата социалистическа власт, срещу Тодор Живков и срещу Държавна сигурност. Те използват авторитета и таланта на Георги Марков за своите нечисти цели и няма да се откажат от него, докато той може да им служи в тази насока."
Едва ли тези "демократи" осъзнават, че поддържайки тезата за убийството на Георги Марков, всъщност компрометират България пред света. Именно това е една от причините - да се защити името на България и на нейните специални служби, Бончо Асенов да напише книгата "Случаят "Георги Марков".
В първата част е описан подробно животът на Марков в България до 1969 г. и след това в Англия до смъртта му. Направен е анализ на произведенията му. Отразен е случаят "Марков" след смъртта му - така, както е представян в чужбина и у нас.
Във втората част авторът представя своето виждане по случая. Прави го, след като се е запознал с всичко написано и изговорено досега, с досъдебното дело на Марков и с делото на единствения осъден покрай неговото разследване - генерал Владо Тодоров. Авторството на книгата е свързано с разговори и консултации със служители на външнополитическото разузнаване, съпричастни към случая "Марков", със следователи по делото, с хора, познавали писателя. Тук своята дума си казва и опитът на Бончо Асенов като оперативен работник в ДС и автор на повече от десет книги в областта на разузнаването и контраразузнаването. Именно това му дава възможност да посочи лъжите, фалшификациите и манипулациите, свързани със смъртта на Георги Марков, както и да изрази твърдото си убеждение, че ДС няма отношение към смъртта му, че писателят е излязъл в Англия като неин сътрудник и че английските специални служби са виновни за смъртта му.
Книгата не е научна, а популярна. В края й са посочени всички използвани за написването й източници.
Какво мисли Бончо Асенов за Георги Марков - автора на "Задочни репортажи за България", на "Достопочтеното шимпанзе", един от сценаристите на "На всеки километър"? Казва, че е талантлив български писател, който, докато живее в България до 1969 г., написва романи, разкази и сценарии, с които подкрепя тогавашната социалистическа действителност, но проявява и критичност към слабостите и недостатъците в нея. И още, че е писател с изразена гражданска позиция. И че не лъжата за "българския чадър", а произведенията на Георги Марков трябва да бъдат легитимацията му пред следващите поколения.
Книгата има място в библиотеките на мислещите хора. А след случаите "Сергей Антонов", "Литвиненко" и "Скрипал" отговорите по пътя към истината за случая "Георги Марков" стават все по-очевидни."Днес ние, българите, сме богатият пример за съществуване под похлупак, който не можем да повдигнем, и вече не вярваме, че някой друг може... Животът под похлупака няма хоризонтално измерение. Всичко е разположено по вертикална стълба с две посоки - нагоре и надолу. По тази стълба се разиграва безспирен карнавал на властта на човека над човека, върви манифестация от катерене, бутане, удряне и блъскане, на стремглаво изкачване и на насилствено слизане. По тази стълба се плетат заговори, водят се сражения, прегрупират се сили, разпалват се амбиции и първични инстинкти и се гаси всеки пламък на благородство и достойнство. И неспирният лозунг, който милиони високоговорители крещят, е, че всеки се бори за щастието на другите. Всички думи, произнесени под похлупака, непрестанно менят съдържанието си. Ние имаме държавници, които нямат държава, личности, които нямат лица, политици, които нямат политика, магазини, в които не се продава нищо, писатели, които не пишат, избори, в които няма избор, съд, който сам е осъден, кражби, които се наричат привилегии, и привилегии, които се наричат кражби, мачове, за които резултатът се знае, преди да са започнали, и престъпления, които са разкрити, преди да са извършени...""Ние сме видели как зад красивите лозунги на революцията вървят гладни за власт големи и малки акули, видели сме как първата линия на идеалистите неизбежно се подменя от банда безогледни властолюбци, алчни диктатори, агенти на чужда държава, които, веднъж докопали властта, създават най-потисническата полицейска държава и връщат духовното развитие на народа си поне с няколко века назад. Видели сме как изчезват личностите, как се унищожава човешката индивидуалност, как се корумпира духовен живот на цял народ, за да се сведе до безропотно стадо... Видели сме, че единствената цел в живота на тези другари е да държат със зъби и нокти властта, единствените им интереси са тези на собственото им грандоманско съществувание, единственото щастие, за което се борят, е тяхното собствено щастие и единствената служба, която имат, е да служат на чуждата държава - собственик на похлупака. Те си спомнят, че са българи, или пък забравят, че са българи според текущите нареждания на чуждото външно министерство, което ги е назначило."
За кое време са тези думи на Георги Марков? За преди 40 години или за днес?
Кой е Бончо Асенов?
Проф. Бончо Асенов е дългогодишен щатен служител на Шесто управление на ДС. Университетски преподавател е по теория на разузнаването и контраразузнаването. Автор на 25 книги по проблеми на религията, национализма, защита на сигурността и обществения ред, разузнаването и контраразузнаването. Сред най-известните са "От Шесто за Шесто", "Български ловци на шпиони", "Ченге за продан" и др.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224