25 Март 2019понеделник04:45 ч.

Мигрантите редят шведската политическа сцена

Националистическата формация "Шведски демократи" е трета, но е с най-висок ръст на подкрепа след останалите партии

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 947

Обикновено изборите в Швеция, която се възприема като стълб на толерантността и стабилността, рядко предизвикват голям интерес сред останалия свят. Но това се променя, Швеция вече предизвиква колкото интерес, толкова и обезпокоеност заради засиленото влияние на една партия, смятана от едни за популистка, от други за крайно дясна и едва ли не неонацистка, но при всички случаи за антиимигрантска партия. 
Националистическа партия „Шведски демократи“ постигна впечатляващ резултат на вчерашните парламентарни избори в скандинавската държава и има реалната възможност да влияе на правителствените политики, гласи коментар на агенция Франс прес, цитиран от медиите. Да, тя остана трета, пред нея са управляващата до момента червено-зелена коалиция, начело със Социалдемократическата работническа партия и опониращата им дясноцентристка коалиция, които вкупом ще имат мнозинство от 287 депутати в 349-членния парламент. Но подкрепата за тях намаля, нищо че водят в изборните резултати. Подкрепата се оказа дори по-малка, отколкото за "Шведските демократи". Шведските социалдемократи, например, остават най-голямата партия с 28,4% от вота, но това е най-слабият им резултат за последните 100 години. Докато крайнодясната „Шведски демократи“ постигна много силен резултат от 17,6%, след като на предишните избори през 2014 година имаше едва 12,9% от вота. Да, тя се надяваше на резултат от над 20%, но никоя друга, отделно взета, партия няма такова значително увеличение на гласове от близо 5 процента. Увеличената подкрепа за националистите ги превръща в трета по сила партия и това се дължи на разочарованието на мнозина шведи от решението на червено-зелената коалиция да приеме 400 000 мигранти след 2012 година. Оказва се, че Швеция е страната, която

е приела най-много мигранти на глава от населението

повече дори от Германия. По данни на официалната статистика към момента около 18,5% от 10-милионното население на Швеция е родено извън страната.
Между другото "Шведските демократи" успяха да тушират своя имидж, твърди Би Би Си: освен мерки срещу мигрантите в своя дневен ред партията включи и икономическа помощ за пенсионерите, борба за екологично съзнание, защита на правата на животните.
Швеция и другите скандинавски страни се асоциират със социалната демокрация. Защо обаче социална Швеция симпатизира на ултрадесните? В страната има относително ниска безработица, благосъстоянието на всеки отделен човек е по-високо, отколкото средното в ЕС, Швеция винаги се класира сред 10-те най-щастливи държави в света. А ето, че в страната се увеличава популярността на националистите.
Според експертите причината е една - миграцията. Почти никой не крие, че мигрантският проблем и свързания с него растеж на престъпността излязоха на преден план, а властите в страната не могат да предложат действени мерки за тяхното разрешаване. Именно това обяснява успехите на партията "Шведски демократи" през последните години. За пръв път те влязоха в парламента преди 8 години, а на предишните избори тази партия стана трета с резултат 13%, което й даде 49 депутатски мандата. Тогава мнозина западни аналитици, които доскоро възпяваха "шведския модел", се хванаха за главата при този резултат. "Как това можа да се случи", питаха се те. Какви ли въпроси си задават сега?
През 2002 г. Социалдемократическата партия, която с отделни прекъсвания управляваше страната от 1917 г., се чувстваше напълно комфортно, изпреварвайки по рейтинг значително своите съперници от Умерената партия. Едно от главните си постижения властите посочваха разрешаването на демографския проблем на Швеция чрез привличане на мигранти от чужбина и тяхната успешна социална адаптация. Впрочем шведите, както и повечето други държави в Европа, нямаха друг път за разрешаване на проблема с намаляването и стареенето на населението. През 70-те години

страната преживя сериозна демографска криза

естественият прираст на населението бе на нулата. А от средата на 90-те години Швеция за пръв път се сблъска с отрицателен демографски прираст - от 1997 до 2001 г. родените шведи бяха по-малко от починалите.
В тези условия всяка една държава трябва да привлича мигранти, за да осигури растеж на икономиката и на производството. По същия начин постъпиха социалдемократическите правителства на Швеция, превръщайки това в крайъгълен камък на своята политика.
В началото на миналото десетилетие това се представяше като успех - икономиката живна след продължителен почти 10-годишен застой, а населението започна бързо да се увеличава. Така, ако през десетилетието 1994-2004 г.  прирастът бе едва 200 000 души (от 8,8 до 9 млн.), сега населението се увеличаваше с толкова за година-година и половина. Миналата година страната премина 10-милионния праг и населението продължава да се увеличава със стремителни за тази страна темпове.

Проблемът като че ли изглеждаше решен

Но той имаше нюанс. Стокхолм избра малко необичаен път, канейки бежанци от горещите точки на планетата с чужди за Швеция култури и традиции. Отначало активно прибираха мигранти от Иран и Ирак, а последните години - от Сирия. Според официалната статистика в Швеция живеят 150 000 сирийци, 135 000 иракчани и 71 000 иранци. Става дума обаче за официалната статистика, реално показателите навярно са по-високи.
Миналото десетилетие шведските власти гордо показваха на чужденците току-що построените мигрантски центрове край Стокхолм. В тези комфортни, чистички градчета живееха мигранти предимно от азиатско и африкански произход, обучаваха ги на шведски език и култура, обясняваха им местните традиции. Картината беше идилична.
Но както често се случва, легалните мигранти бяха последвани от техните (често не съвсем легални) роднини, приятели и познати. Те се заселваха край чистичките и поддържани мигрантски центрове. И изненадващо за самата себе си Швеция се сблъска с етнически анклави, в които се бе сформирало напълно обособено, отделно общество.
Съгласно официален полицейски отчет от м.г. в страната са се появили 61 "проблемни" от криминогенна гледна точка райони (думата "гето" полицията избягва).
Преди 40 години шведският парламент единодушно прие решение за превръщане на страната в "мултикултурно общество". Оттогава обаче броят на престъпленията с използване на насилие се е увеличил с 300%, а на изнасилванията - с 1472 на сто! По брой на изнасилванията Швеция

е на първо място сред европейските страни

и на второ в света (след Лесото). Трябва ли да се учудваме от настроенията в страната?
Все повече са убийствата с използване на огнестрелно оръжие, кражбите и палежите на коли. Последното се превърна в любимо занимание за младежта от етническите анклави. Ако през 1998 г. имаше около 400 подобни инцидента, сега всяка година са регистрирани 1300-1500 палежа. През ноември 2017 г. в мигрантското предградие на Упсала бяха подпалени около 50 автомобила. Въпреки многократните обаждания, пожарникарите дойдоха в района едва след три часа, съпроводени от спецчасти и картечници. А преди две седмици в подобни райони на Гьотеборг, Малмьо и Хелсингборг бяха запалени още над 80 коли.
Има и по-стряскащи факти - броят на загиналите при престрелки в страната рязко е нараснал през последните години, достигайки рекорд през 2017-а, когато бяха убити 43 души.
Именно това обяснява резкия ръст на популярността на "Шведските демократи". Партията обаче иска не само промяна на миграционната политика, но и референдум за излизане на страната от ЕС. Все пак експертите прогнозират, че тя вероятно ще трябва да се откаже от тази си идея, ако се коалира с Умерената партия, която пък е яростен привърженик на Брюксел. А и засега шведите не са склонни да напускат Евросъюза.
Изборните резултати в Швеция потвърждават общата за Стара Европа тенденция да разклащат досегашната системата от партийните и блокови традиции, градени с десетилетия.
И ако тенденцията продължи, в някакъв момент (да речем, на следващите избори) може да се констатира, че мигрантите са сменили властта в Швеция.
Впрочем това може да се получи още сега. Ако накрая се окаже, че дясноцентристката коалиция изпреварва лявоцентристката, дали тя няма да потърси "Шведските демократи" за сформиране на новото правителство?

По материали от чуждите медии

 

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57