19 Ноември 2018понеделник06:05 ч.

Разнобой във властта за министерските оставки

Подаването е едно, приемането - друго, смята Караянчева, Сидеров пък би сменил целия кабинет

/ брой: 175

автор:Ростислава Иванова

visibility 347

Пълна неяснота и неразбирателство царят сред управляващите по въпроса за трите министерски оставки непосредствено преди днешния коалиционен съвет на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Както сред гербаджиите, така и сред трите националистически формации в ОП има различни мнения за смяната на регионалния министър Николай Нанков, вътрешния Валентин Радев и транспортния Ивайло Московски.
Припомняме, че премиерът Бойко Борисов изненадващо им ги поиска преди десет дни с мотива, че трябвало да поемат политическата отговорност за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Анализ на настилката на фаталния пътен участък потвърди подозренията, че ремонтът е извършен некачествено.
Открояват се три мнения: всички министри да запазят постовете си, защото са професионалисти и не е време за оставки; Нанков да остане, макар да отговаря пряко за АПИ, която е виновна за лошите пътни ремонти; и трите оставки да бъдат приети от парламента, щом "капитанът" ги е поискал.
Най-много обаче са сигналите, че Нанков ще остане, а Московски и Радев ще станат депутати, тъй като Борисов отдавна искал да ги смени.
Според парламентарната шефка Цвета Караянчева "подаването на оставката е политически акт, а приемането вече е съвсем друга тема". Всяка парламентарна група има правото да реши да подкрепи или отхвърли определено предложение за министър, коментира вчера тя и оцени тримата министри като "много успешни". По думите й повечето депутати на ГЕРБ не били съгласни, защото моралният акт нямало да реши проблемите. Вината трябва да се поеме от "хора на по-ниските нива", защото министърът не може да знае всичко в министерството, смята Караянчева и подчерта, че решението ще е на коалиционния съвет.
В петък шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити тримата министри, но обяви, че групата му ще гласува оставките, ако бъдат внесени в НС. Вчера пък заяви, че окончателното решение ще се вземе в парламента. Точката може да влезе в програмата на НС между сряда и петък, 12-14 септември. Цветанов напомни, че новите министри ще се определят от ГЕРБ.
ДУМА припомня, че трите министерски оставки доведоха до пореден скандал сред патриотите. НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов декларира, че няма да ги подкрепи в НС и заклейми едноличния управленски стил на Борисов. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов от седмица повтаря, че оставките били неуместни и нямало диалог между ГЕРБ и ОП. После обаче обеща ВМРО да ги гласува в парламента. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък отново защити Борисов, който имал право да си уволнява министрите. "Смятам, че това е преценка на премиера и ние ще му се доверим. На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри, защото нито един не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна, никой не защити мястото си в правителството. Декларацията на НФСБ, в която се твърди, че премиерът е едноличен управник и едва ли не диктатор, е абсурдна и това не е вярно", подмаза се отново Сидеров на премиера.
БСП веднага определи случващото се като правителствена криза. "Ние от БСП не сме изненадани от оставките и ги намираме за доста закъснели. Този път номерът им няма да мине. Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза", заяви на брифинг преди седмица зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.


 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224