26 Март 2019вторник23:19 ч.

Разнобой във властта за министерските оставки

Подаването е едно, приемането - друго, смята Караянчева, Сидеров пък би сменил целия кабинет

/ брой: 175

автор:Ростислава Иванова

visibility 646

Пълна неяснота и неразбирателство царят сред управляващите по въпроса за трите министерски оставки непосредствено преди днешния коалиционен съвет на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Както сред гербаджиите, така и сред трите националистически формации в ОП има различни мнения за смяната на регионалния министър Николай Нанков, вътрешния Валентин Радев и транспортния Ивайло Московски.
Припомняме, че премиерът Бойко Борисов изненадващо им ги поиска преди десет дни с мотива, че трябвало да поемат политическата отговорност за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Анализ на настилката на фаталния пътен участък потвърди подозренията, че ремонтът е извършен некачествено.
Открояват се три мнения: всички министри да запазят постовете си, защото са професионалисти и не е време за оставки; Нанков да остане, макар да отговаря пряко за АПИ, която е виновна за лошите пътни ремонти; и трите оставки да бъдат приети от парламента, щом "капитанът" ги е поискал.
Най-много обаче са сигналите, че Нанков ще остане, а Московски и Радев ще станат депутати, тъй като Борисов отдавна искал да ги смени.
Според парламентарната шефка Цвета Караянчева "подаването на оставката е политически акт, а приемането вече е съвсем друга тема". Всяка парламентарна група има правото да реши да подкрепи или отхвърли определено предложение за министър, коментира вчера тя и оцени тримата министри като "много успешни". По думите й повечето депутати на ГЕРБ не били съгласни, защото моралният акт нямало да реши проблемите. Вината трябва да се поеме от "хора на по-ниските нива", защото министърът не може да знае всичко в министерството, смята Караянчева и подчерта, че решението ще е на коалиционния съвет.
В петък шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити тримата министри, но обяви, че групата му ще гласува оставките, ако бъдат внесени в НС. Вчера пък заяви, че окончателното решение ще се вземе в парламента. Точката може да влезе в програмата на НС между сряда и петък, 12-14 септември. Цветанов напомни, че новите министри ще се определят от ГЕРБ.
ДУМА припомня, че трите министерски оставки доведоха до пореден скандал сред патриотите. НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов декларира, че няма да ги подкрепи в НС и заклейми едноличния управленски стил на Борисов. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов от седмица повтаря, че оставките били неуместни и нямало диалог между ГЕРБ и ОП. После обаче обеща ВМРО да ги гласува в парламента. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък отново защити Борисов, който имал право да си уволнява министрите. "Смятам, че това е преценка на премиера и ние ще му се доверим. На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри, защото нито един не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна, никой не защити мястото си в правителството. Декларацията на НФСБ, в която се твърди, че премиерът е едноличен управник и едва ли не диктатор, е абсурдна и това не е вярно", подмаза се отново Сидеров на премиера.
БСП веднага определи случващото се като правителствена криза. "Ние от БСП не сме изненадани от оставките и ги намираме за доста закъснели. Този път номерът им няма да мине. Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза", заяви на брифинг преди седмица зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.


 

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 46

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59