19 Април 2019петък04:26 ч.

Болни с пулмонална хипертония още чакат трансплантация

От БСП продължават да питат МЗ кога ще бъдат задвижени обещаните процедури

/ брой: 175

автор:Аида Паникян

visibility 765

Кога ще бъде подновен договорът на България с "Евротрансплант" и европейска болница,  която да бъде направена трансплантация на 16 българи с пулмонална хипертония и муковисцидоза. Това пита депутатът от БСП Станислав Владимиров министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Някои от пациентите с тези заболявания не дочакаха трансплантация. 16 души продължават да чакат да им бъде присаден бял дроб, но за да бъдат включени в списъка на чакащите, необходима е оферта от чуждестранна клиника, каквато още няма, подчертава депутатът.
ДУМА припомня, че в началото на юни в отговор на подобен въпрос от депутата от левицата Антон Кутев министър Ананиев отговори, че е задвижена процедурата за животоспасяваща операция на 4 български пациенти в Англия (сърце и бял дроб на 1 пациент) и на трима за бял дроб във Франция. Тогава Ананиев заяви, че не може да се ангажира с конкретен срок, но се водели "интензивни преговори" и очаквал резултат до няколко седмици. Кутев попита Ананиев защо едва пред пролетта на 2018 г. МЗ предприема действия, след като проблемът съществува от май 2017 г.  
В края на май т.г. болни с тежките диагнози и техни близки протестираха пред МЗ. Пациентите са докарани до състояние, че, ако искат да се лекуват, трябва да емигрират, коментира тогава председателят на асоциация "Пулмонална хипертония" Тодор Мангъров. След като пациентите не получиха удовлетворителен отговор от МЗ, отидоха в централата на БСП на "Позитано", 20. Единствено тук ни подадоха ръка, коментира Мангъров.
Проблемите с трансплантацията на бял дроб на български пациенти са от 2017 г. Дотогава болните биваха трансплантирани във Виена. Не стана съвсем ясно защо е прекратен договорът на България с Виенската университетска клиника, в която работи проф. Валтер Клепетко. По думите на зам.здравния министър Бойко Пенков България не дължи пари на клиниката.
В края на юли стана ясно, че болниците "Лозенец" и "Св. Екатерина" подготвят план-проект за сътрудничество с трансплантационния център в Есен, Германия, след което ще бъде подписан договор между българската Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), борда на "Евротрансплант" и клиниката в Есен, увери зам.-министър Жени Начева.
По данни на сайта на ИАТ в момента 18 души чакат трансплантация на бял дроб.


Приключила ли е процедурата за споразумение между "Евротрансплант" и ИАТ


Финализирана ли е процедурата по подписването на споразумение между "ЕВротрансплант" и ИАТ?
Кои са клиниките и в коя държава са, с които ИАТ към момента има договори за присаждане на бял дроб на български пациенти?
Каква е левовата стойност, срещу която ще бъде осъществена всяка трансплантация?
Каква е левовата стойност на осемте трансплантации, извършени във Виена?
Това са въпросите, които депутатът от БСП Антон Кутев задава на Кирил Ананиев. Очаква се здравният министър да му отговори по време на предстоящия парламентарен контрол на 14 септември.

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ