23 Март 2019събота09:53 ч.

Най-старият паметник на Светите братя

Той се намира в дряновското село Керека и е издигнат по повод 1000 години от смъртта на Методий

/ брой: 174

visibility 948

Любомир Димитров,
гр. Дряново

Най-старият паметник на Светите братя Кирил и Методий в България се намира в дряновското село Керека. Той е издигнат по повод 1000 години от смъртта на Методий, на 6 април 1885 г., в двора на местната черква, като по-късно е преместен в двора на кметството.
От спомените на участници в събитието се разбира, че за неговото извайване са дали средства не само богатите селяни, но и всички жители на село Керека, за да увековечат делото на Методий и на неговия брат Кирил.
Много празнична и тържествена е била обстановката тогава. Пременени в най-новите си одежди, керековчани идват за освещаването на  паметника от свещеник Ставри, който държи слово за равноапостолите на знанието.
Преди време дряновецът, академик Христо Недялков (Светла му памет!), доведе в с. Керека певците от Детския радиохор и те изпяха пред насъбралото се население и гостите на балканското селце химна на двамата братя и песни, в прослава на българските писмена. После няколко пъти, на 24 май, "българските славеи" огласяха отново и отново простора над Керека и заедно с неговите жители се прекланяха пред паметта на светите люде, дали на страната ни азбука, четмо и писмо.
Маестро Недялков имаше идея преди години да организира в Дряново международен фестивал на детските хорове, който да няма състезателен характер, но да събере в нашия град именити хорови детски формации от цяла Европа и от цял свят. За съжаление никоя общинска управа оттогава, та до смъртта на академик Христо Недялков през 2013 г., не направи така, че идеята му да се осъществи. Мотивът бе, че няма средства за такова начинание...
Тук ще припомня, че село Керека е родното място на именития писател-белетрист Камен Калчев и на антифашиста Цоньо Лафчиев. Ако беше жив Камен Калчев, през месец юли 2018 г. щеше да навърши 104 години. Той е автор на редица популярни романи, като "Живите помнят", "Семейството на тъкачите", "Как търсих бъдещето си", "При извора на живота", "Софийски разкази", "Пробуждане"...
Калчев е бил и зам.-председател на Съюза на българските писатели, и главен редактор и директор на издателство "Български писател". Романът му "Семейството на тъкачите" е отличен с престижна награда от Асоциацията на американските писатели, като една от най-стойностните творби на източноевропейски автор.
Известният творец умира през 1988 г. и по негово желание е кремиран, а прахът му е разпръснат над родното му село Керека.
Цоньо Лафчиев е дошъл на белия свят през 1918 г. също в балканското селце, като през т.г. ще бъдат отбелязани 100 години от рождението му.
Известен и уважаван в района антифашист и партизанин. Шивашки работник в Дряново, той се включва активно в живота и борбите на народа и на РМС. През 1942-1944 г. Лафчиев е бил секретар на Дряновския районен комитет на РМС. Проявява се като смел и храбър командир на Дряновско-павликенската партизанска чета, провела множество акции против монархо-фашистката власт. След Девети септември е в редовете на Народната милиция. Бил е околийски началник на МВР в Дряново и окръжен началник също на МВР във Велико Търново, после е заемал и други отговорни постове в държавата.                                                                           

                                            

Камен Калчев                                                     Цоньо Лафчиев


Изглед от село Керека - сн. "Дестинация Дряново"


Скромният паметник в село Керека до ликовете на Светите братя
 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56