16 Ноември 2018петък10:45 ч.

Русия показа нова инженерна машина

УБИМ може да замени няколко използвани образци такава техника

/ брой: 173

автор:Георги Георгиев

visibility 311

Универсална бронирана инженерна машина - УБИМ, бе демонстрирана за първи път публично на последния военнотехнически форум "Армия-2018" край Москва, но още м.г. бе показан макет на машината Според сайта topwar.ru преди няколко години руските военни са лансирали идеята за създаването на универсална инженерна машина, която да замени няколко образци техника, които изпълняват различни задачи, например ИМР и БАТ. Държавната корпорация "Уралвагонзавод" е създала опитен образец с кодово наименование "Образец 153" или УБИМ според изискванията на военните инженери. Целта на заданието с шифър "Робот-3" е била да се конструира бронирана машина, която да разчиства различни прегради, да изпълнява ролята на кран, да прокарва пътища, да изпълнява ролята на ремонтно-евакуационна машина. Предвижда се тя да бъде използвана на дивизионно и армейско ниво.
УБИМ е създаден на шасито на танка Т-90М, който наскоро влезе в серийно производство. Габаритите й надхвърлят тези на танка, масата й е около 55 тона. Способна е да развива скорост от 60 км/ч и може да измине 500 км с едно зареждане. По проходимост УБИМ се равнява на Т-90М. Без промяна от него са взети ходовата част и дизеловия двигател В-92С2Ф с мощност 1130 к.с. В предната част на машината са работните места на екипажа и част от апаратурата, централната част е отделено специално за апаратура, а в кърмата е двигателната установка. В горната част на машината има бронирана рубка с големи размери и изместена вляво, от дясната страна е разположена стрела с кофа със захват, която в походно положение е изправена. УБИМ разполага още с хидрочук и отсек за превозване на товари зад рубката, в който могат да се транспортират различни агрегати или инструменти, резервни части с обща маса до 4,5 т.
В челната част на машината е разположено булдозерното оборудване, чието гребло е с изменяемо положение на крилата, които могат да формират право гребло или клиновидно. Булдозерното оборудване може да работи в градски условия, в планинска, гориста местност или в полето. Във всички тези случаи то осигурява преместване на грунт или да разчиства различни препятствия. УБИМ може да изпълнява и някои задачи на бронирана ремонтно-евакуационна машина. За целта тя има две лебедки с голяма мощност, но не може да ремонтира повредени машини.
За работа на бойното поле са предвидени преносим минотърсач, прибори за радиационно и химическо разузнаване. Тъй като обитаемият отсек е херметизиран, УБИМ може да работи в райони, в които е използвано оръжие за масово поразяване. Машината е оборудвана още със спътникова навигация, защитен цифров канал за комуникация и апаратура за приемане и предаване на данни в единна система за управление на тактическото звено.
УБИМ има и дистанционен управляем модул с 12,7 мм картечница за самоотбрана с боезапас от 1200 патрона. Търсенето на целите и прицелването се осъществява от оптико-електронна апаратура. Отляво на корпуса са разположени осем димови гранатомета, разказва topwar.ru.
 

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223