19 Март 2019вторник17:58 ч.

Забраната за пушене на закрито остава

Отмяната й ще е удар върху постигнатото за здравето на нацията, категорична е депутатът от БСП д-р Валентина Александрова

/ брой: 172

автор:Аида Паникян

visibility 460

С 25 гласа "за", 69 "против и 45 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на  "Обединение патриоти" към закритите обществени места, в които по изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, да се добавят плавателните съдове и до 50% търговската площ на определени видове заведения за хранене и развлечения. Законопроектът бе внесен още в началото на май т.г., а мотивите са, че законът в момента така и не се спазвал и затова било по-добре да се отделят зали за пушачи и непушачи. Припомняме, че инициатор на промяната бе вицепремиерът Валери Симеонов. Проектът обаче не бе приет в парламентарните комисии по здравеопазване и по икономическа политика и туризъм. Отрицателно бе становището и на МЗ. Според ведомството на Кирил Ананиев частичната забрана чрез регламентиране на определени зони за пушачи и непушачи няма да опази здравето на населението. Категорично против проекта са БЛС, Българското дружество по белодробни болести и неправителствени организации, независимо че проектът предвижда двойно по-високи санкции за нарушаване на правилата.
Като удар върху всичко, постигнато за опазване на здравето на нацията, храктеризира законопроекта д-р Валентина Александрова от БСП. Тя припомни с колко труд и време е постигната настоящата забрана за пушене на закрито. 
Междувременно МЗ представи на сайта си предложения за промени в Закона за здравето, според които се предвижда забрана на цигари дори в т.нар. парници (оградени с найлон пространства пред заведенията), както и пушене на наргиле в  ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, барове, както и "шиша (shisha)" барове и кафенета. Проектът, който визира и бездимните цигари. Забраната се обсъжда отдавна. Отговорни за пушенето на наргиле в закрити заведения ще са съдържателите им. При повторно нарушаване на закона заведението ще бъде затворено за месец. Предлага се изменение и в Закона за закрила на детето - въвеждане на забрана за предлагане и продажба на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53