02 Юни 2020вторник02:40 ч.

Интервю

Стелиан Димитров:

С "Лъжливи рими" правим крачка към големия шоубизнес

Първият хип-хоп сериал ще е интересен за всички, които мечтаят да сторят нещо по-голямо и значимо с живота си в България, убеден е младият продуцент, режисьор и сценарист

/ брой: 172

автор:Альона Нейкова

visibility 2445

Стелиан Димитров е роден в Пловдив. Завършва актьорство в Театралния колеж "Любен Гройс" в София. Освен по специалността, е работил и като светски хроникьор, а също е бил сценарист в "Господари на ефира", "Шоуто на Азис" и др. Застава зад първата имитаторска формация в България. За кратко се изявява и като изпълнител в "Ара мюзик". Създател е на една от най-големите кампании за превенция на наркотици у нас "Продължи линията на живота си без дрога". Автор е на инициативата "Аз помогнах", посветена на сирачета, както и на акции против насилието в училищата. В момента е управител на пиар и продуцентска компания "Plovdiwood Ent.", чието име мечтае един ден да качи като надпис на някое от тепетата в Пловдив, по подобие на Холивуд. През последната година и половина насочва творческата си енергия към създаването на продукцията "Лъжливи рими", която от 12 септември ще се излъчва по Евроком.

"Засягаме фалшивите новини и корупцията по високите етажи"

- Как се стигна до идеята да се заснеме първият хип-хоп сериал в България, Стелиане?
- Вдъхнови ни известният американски сериал "Империя", посветен на музикална компания за хип-хоп. Като го гледахме, си казахме: защо да не се направи нещо подобно и в България?! Разбира се, не можем да стигнем нивото на "Империя", където един епизод сигурно струва 400-500 хил. долара.
- А вие как се финансирахте всъщност?
- Имаме различни спонсори. Същевременно обединихме усилията и цялото ноухау на моята компания "Plovdiwood Ent." и на партньорите ми от "Devil Cinema". Благодарение на двата екипа затваряме цикъла по създаването на сериала в почти всичките му форми.
- Колко време ви отне направата на "Лъжливи рими"?
- Първите стъпки започнахме да правим в началото на миналата година - да обмисляме сериозно идеята, да пишем сценария... Иначе самия сериал снимахме от края на ноември-началото на декември до юни, тоест 6-7 месеца.
- За целта какви места избрахте?
- Историята се развива основно в Пловдив, но снимахме и в Стара Загора, и в София - в болници, в барове, в апартаменти, в къщи, в офиси, в музикални студиа, в медии...
- Говорим за хип-хоп сериал, но вие всъщност не залагате само на музикалното звучене...
- Не. В "Лъжливи рими" се разглеждат няколко линии. Едната засяга семейните, приятелските и любовните отношения. Благодарение на двамата главни герои влизаме в семействата им: едното е бедно, другото е богато. Показваме как живеят, какво мислят, има ли нещо общо между тях, сходни ли са проблемите им. Същевременно залагаме на сблъсъка между младото поколение и възрастните. Акцентираме и върху много злободневни теми - фалшивите новини и корупцията по високите етажи, защото на богатото момче-рапър баща му е областен управител, тоест сме хванали и политиката. Буквално всичко, което се случва в днешния живот: как бедните нямат осигуровки, че апартаментите им са малки, а телевизорите големи. Влизаме в истинската действителност - корумпирани и платени медии, наркотици, престъпност, полиция, ГДБОП, интригите, лъжите... Акцентираме на ценностната система, която загива, на разрушаването на семейните отношения, на срива в приятелството, на абсолютната липса на доверие - дори на себе си. Общо взето, в тази посока размахваме пръст. Опитахме се да покажем днешната действителност, в която живеем, да разкрием младият човек за какво се бори.
- Темите наистина са много сериозни. А как се стигна до името "Лъжливи рими"?
- Аз го измислих. Защото този сериал е вдъхновен от действителни лица и събития, тоест много от ситуациите в него са буквално заимствани от реалния живот - някои от нещата са се случвали на мои познати или близки, или на някой от екипа. Например снимаме епизода, в който майката на един от главните герои получава инсулт, а на сутринта ми се обаждат, че истинската му майка е откарана в болницата със същия проблем... В сериала участват рапърите Зипо и Слаш. Двете момчета са интересни, защото едното наистина е богато в живота, а другото по-бедно. По-бедното обаче иска да зарадва майка си и започва да създава фалшив имидж, записва песни, прави псевдоинтервюта... Но в един момент му се налага да продава наркотици и оттам стават страшни неща. И понеже всичко се основава на измама, затова нарекохме сериала "Лъжливи рими".
- Как пробихте с него в телевизията?
- О, това беше най-тежкото нещо. Идеята на продукцията е да представим изцяло нови и недоказани имена в киното и сериалите. Но всички партньори и спонсори, за да ни подкрепят, искаха известни лица, държаха на доказани компании. Това беше много голяма спънка и всъщност доста трудно влязохме в преговори. Но благодаря на Евроком, че ни прие радушно. За тази телевизия това също е първият сериал, в който се включва.
- Какви други трудности изпитахте?
- Искахме кастингът да бъде в цяла България, за да стигне и до Пешо в Шумен, или Иван в Ловеч, или Пенка във Варна, няма значение. Допитахме се до няколко агенции, които се занимават с такъв национален подбор, но това е супер голяма организация и е изключително скъпо нещо. Тогава партньорът ми Стоян Стоянов провери как се провеждат различни кастинги по света и предложи да се сложи такса от 10 лева за участие. Първо, за да се отсеят по-сериозните хора и, второ, за да се покрие част от някои разходи по организацията, като намерението ни беше да заложим и на мащабна реклама във фейсбук. Но въпреки това интересът беше огромен - над 8 хиляди човека кандидатстваха.
- Наистина са много. Числото е впечатляващо.
- Страшно беше, не впечатляващо! За телевизионни риалитита се записват по 2-3 хиляди, а при нас тройно повече! Някои пускаха по 5 имейла, да не би да не ги забележим. Същевременно от различни конкурентни фирми започнаха да пращат сигнали, че вземаме пари на хората и ги мамим. Преиначаваха сумата, казваха, че таксата е 20, 30, 40 лева! Имам записан телефонен разговор как една жена ме изнудва: иска хиляда лева, иначе ще разпространи, че сме измамници! Много хора се отдръпнаха, обвиниха ни в какво ли не. Беше страшно! Голяма лудница. Имаше и репортажи срещу нас. За един месец изгубихме част от спонсорите си, с други пък се борихме да ги запазим, трябваше да намерим нови локации, на които да снимаме, да проведем докрай кастингите, да успокоим екипа, да започнем да работим по сериала и да дадем цялата информация на прокуратура, икономическа полиция, бюрото по труда, данъчни и т.н., и т.н. Това беше "най-хубавият" месец, който съм изживявал. Въпреки всичко обаче сериалът е готов и ще го покажем на цяла България. И мога да заявя, че с "Лъжливи рими" правим крачка към големия шоубизнес.
- Как си представяте зрителя на сериала?
- Ще го гледат всички, които следиха репортажите за кастинга и за снимките... Ще е интересен на половината шоубизнес в България, защото направихме нещо иновативно. Все пак това е първият игрален сериал, който се продуцира от компании извън София. Ще предизвика вниманието на почти всички фенове на хип-хопа. Телевизора на 12 септември ще си пуснат и хейтърите, които ще понаплюят екипа или главните герои, само за това ще са пред екрана. Същевременно "Лъжливи рими" е за всички хора, които мечтаят да направят нещо по-голямо и значимо с живота си в България.
- Заснехте 12 серии по 22 минути, но имате идея и за 13-а. Какъв е замисълът за финала?
- Имах доста идеи по сериала, които не се реализираха заради нелепите обвинения, че лъжем хората. Много ме боли, че така постъпиха бившите ми работодатели, които излъчиха репортажи срещу продукцията. Но аз ги разбирам, помислили са, че има измама, но някак си не бяха достатъчно подготвени. Трябваше да изчакат компетентните органи и прокуратурата да се произнесат, обаче решиха да ударят веднага. А нашата цел с "Лъжливи рими" е да превърнем част от актьорите в сериала в новите звезди на България. Става дума за свежи и недоказани имена в киното и телевизията, които получават шанс за изява и могат да пробият в шоубизнеса у нас. Да покажем, че освен популярните имена, има и други талантливи хора в страната ни. 90% от техническия екип също е с дебют в снимането на сериали. Опитахме се, от една страна, да се приближим до популярните напоследък уеб продукции, а от друга, да направим нещо подобно на тежък игрален филм, но съставен от кратки епизоди. Много е надъхващо. Ние, младите, сме малко бунтари, леко ни е изкривена ценностната система и винаги влизаме в битка и във война. Всичко това се вижда в "Лъжливи рими". А 13-ата серия ще е бонус и ще бъде заснета, след като се излъчат останалите. За целта с екипа ще организираме събитие с актьори и фенове на продукцията, което ще е част от последния епизод. Всичко зависи от интереса на зрителите. Главният герой ще бъде прострелян. Ще пуснем игра с въпроса: "Кой според вас е поръчал покушението срещу него и дали ще оживее?" И накрая ще разберем отговора...


Снимки Цветко Колчагов-Цеко

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ