19 Ноември 2018понеделник06:05 ч.

Каварна събра приятели на риба, миди и музика

За юбилейното 15-о издание на фестивала Сдружението на рибарите предостави на домакините около 600 кг цаца, сафрид, скумрия и пр.

/ брой: 170

автор:Аида Паникян

visibility 800

Грандиозната и през т.г. Огнена фиеста "Чиракман" с участието на Дичо, е последвана от традиционния Миден и рибен фест в Каварна. Добрите традиции трябва да се спазват, категорична е пред ДУМА кметът на общината Нина Ставрева, припомняйки обещанията си отпреди 3 години.
Привечер оживлението по главната улица преди концертите на 31 август и на 1 и 2 септември напомня непразничните летни вечери в крайморския град от 70-те и 80-те години. Тогавашните ученици във ваканция са със сребро в косите, но срещите им не са по-малко сърдечни, "гарнирани" в трите вечери с изобилие от различни видове риба, миди и бира. По скарите и във фритюрниците по щандовете са приготвени около 600 кг риба - цаца, сафрид, скумрия и пр., предоставени от Сдружението на рибарите.
По традиция в петъчния следобед откриването на фестивала събира стотици граждани и гости на площад "Защитата на Каварна" или както каварненци по традиция си го наричат "площадът пред читалището". Тази година специалните гости са от побратимения на Каварна унгарски град Чопак. Преди дни събралото се множество става свидетел на майсторлъка на кмета Тибор Амбруш и екипа му, които приготвят балатонски сом по традиционна местна рецепта. Гостите са наредили край щанда си бутилки традиционни унгарски вина и ракии (от грозде, орех, череша, круша и др.), както и плодови сиропи. Унгарските ястия се приготвят, а по-късно се сервират от общински съветници на Чопак. В същото време на щанда на Каварна общински съветници заедно със зам.-кмета Йордан Йорданов и с помощта на кмета Ставрева приготвят неповторимата каварненска рибена чорба по много стара рецепта със специална саламурика. Гозбите се приготвят под звуците на унгарски танц. Всички, уважили откриването на Мидения и рибен фест, по традиция опитват от унгарските кулинарни изкушения вкусната чорба на каварненските домакини.    
Успоредно с демонстрацията на кулинарните умения на чопакските и каварненски общински служители, за трета година се провежда и "Морското ателие" на възпитаници на каварненския Общински детски комплекс. В ателието се включват и други деца и всички рисуват на миди, рапани и морски камъчета. В заниманията им се включват и кметовете Ставрева и Амбруш.
Около 21 ч. стотици каварненци и гости на града се събират пред естрадата на площада за традиционния концерт. Публиката приема резервирано младия Йордан Марков, но мелодичните му песни скоро я завладяват. Той отстъпва сцената на "Тоника Домини", а те очаквано взривяват града с любимите на всички българи песни. Миденият и рибен фестивал е тридневно шоу, предназначено за всички и за всеки, за различните вкусове, а не за почитатели на конкретна музика, затова и в заведенията около площада в тези дни са предварително ангажирани всички маси, а зрителите не се уморяват по повече от два часа да стоят прави, за да чуят любими изпълнители. Втората вечер е на солиста на "Ку-ку бенд" Борис Солтарийски и балет "Магаданс". Въодушевлението на публиката е не по-малко от предходната. С очакване за следващото лято, 15-ия Миден и рибен фест закриват Катя и Здравко от дует "Ритон".

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224