24 Март 2019неделя18:39 ч.

Полигонът Сирия

/ брой: 170

автор:Георги Христов

visibility 752

Позатихналата война в Сирия отново напомни за себе си през последните дни, след като Русия предупреди, че Западът се готви за нови удари. И че отново се готви оправдаването на агресията с "хуманитарни" причини - поредна съмнителна химическа атака, която да се ползва за претекст.
Индиректно това се потвърди от навлизането в Средиземно море на американска атомна подводница с ракети "Томахоук" на борда - каквито бяха използвани и при предишните удари (стр. 6).
В същото време Русия започна военноморски учения недалеч от Сирия, с което даде ясен знак, че е готова да противостои на външна намеса. Повод за напрежението е почти сигурната антитерористична операция, която предстои в провинция Идлиб - последната провинция в ръцете на ислямистите. Асад вече си върна повечето територии отпреди избухването на войната, а и се зарече да се бие за всяка педя сирийска земя до пълното ликвидиране на т.нар. бунтовници.
Падането на Идлиб наистина може да сложи край на войната. Но тъй като залогът е толкова голям, може и да разпали нова нейна фаза, този път на директна конфронтация между САЩ и Русия поради коренно противоположните им интереси в региона и наличието на войски и на двете държави там. Така или иначе Сирия отдавна е полигон за съперничещи си интереси.
Малко вероятно е обаче да видим челен сблъсък между Москва и Вашингтон в Сирия. Дори да има провокация от страна на "бунтовниците", най-вероятно ще последват единични удари срещу конкретни цели, а както и преди Русия ще бъде предварително предупредена. Но в същото време сраженията между подкрепяните от съответната страна фракции ще се засилят. Моментната патова ситуация не устройва никого и особено Асад и Путин. Въпреки това конфликтът в Сирия е далеч от края си. Силна и независима Сирия е прекалено голям трън в очите на тези, които стоят зад "бунтовниците".

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56