18 Ноември 2018неделя11:03 ч.

Полигонът Сирия

/ брой: 170

автор:Георги Христов

visibility 456

Позатихналата война в Сирия отново напомни за себе си през последните дни, след като Русия предупреди, че Западът се готви за нови удари. И че отново се готви оправдаването на агресията с "хуманитарни" причини - поредна съмнителна химическа атака, която да се ползва за претекст.
Индиректно това се потвърди от навлизането в Средиземно море на американска атомна подводница с ракети "Томахоук" на борда - каквито бяха използвани и при предишните удари (стр. 6).
В същото време Русия започна военноморски учения недалеч от Сирия, с което даде ясен знак, че е готова да противостои на външна намеса. Повод за напрежението е почти сигурната антитерористична операция, която предстои в провинция Идлиб - последната провинция в ръцете на ислямистите. Асад вече си върна повечето територии отпреди избухването на войната, а и се зарече да се бие за всяка педя сирийска земя до пълното ликвидиране на т.нар. бунтовници.
Падането на Идлиб наистина може да сложи край на войната. Но тъй като залогът е толкова голям, може и да разпали нова нейна фаза, този път на директна конфронтация между САЩ и Русия поради коренно противоположните им интереси в региона и наличието на войски и на двете държави там. Така или иначе Сирия отдавна е полигон за съперничещи си интереси.
Малко вероятно е обаче да видим челен сблъсък между Москва и Вашингтон в Сирия. Дори да има провокация от страна на "бунтовниците", най-вероятно ще последват единични удари срещу конкретни цели, а както и преди Русия ще бъде предварително предупредена. Но в същото време сраженията между подкрепяните от съответната страна фракции ще се засилят. Моментната патова ситуация не устройва никого и особено Асад и Путин. Въпреки това конфликтът в Сирия е далеч от края си. Силна и независима Сирия е прекалено голям трън в очите на тези, които стоят зад "бунтовниците".

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223