17 Декември 2018понеделник10:39 ч.

Комедия от грешки

/ брой: 169

автор:Георги Христов

visibility 565

Сагата с "Брекзит" отдавна омръзна на повечето европейци, но въпреки това преговорите - и комичните ситуации, сякаш от Шекспирово произведение - продължават. Митичната сделка за напускане на евросъюза все още не е факт, въпреки че крайният срок наближава. Лондон обаче и до днес не може да реши какво точно иска, а предложенията, които отправя към Европа, граничат с абсурда. Така например от кабинета на Тереза Мей искат да спрат свободното влизане и излизане на хора с европейски паспорти в Обединеното кралство, но в същото не искат да има такъв режим с членката на ЕС Ирландия.
Позицията на "Даунинг стрийт" съдържа в себе си  откровен опит за нечестна игра - Лондон хем иска да се възползва от облагите, които носи пазарът на ЕС, хем не иска да поеме съответните отговорности, които води след себе си това право. Което не е изненада, тъй като Великобритания никога не е била особено добър отборен играч и винаги е дърпала чергата към себе си.
Но Британската империя вече е в миналото и дори собствените разчети на британското правителство показват, че "Брекзит" без сделка ще е пълна катастрофа за страната, като дори може да се стигне до недостиг на хранителни стоки. В същото време редица големи фирми вече напуснаха или се готвят да напуснат Великобритания. Поредната в списъка е "Панасоник"...
На този фон претенциите на Тереза Мей и нейния екип звучат доста нагло. Почти сигурно е, че ако се стигне до провал, за това ще бъде обвинен Брюксел. Еврочиновниците могат да бъдат обвинявани за много неща, но точно в този случай са дори прекалено меки към Великобритания. Вчера дори обявиха, че ще предложат "уникална сделка", на каквато не може да се надява нито една друга страна. Ако и този път обаче британското правителство намери повод да откаже, то с пълна сила ще се потвърди българската поговорка за хитрата сврака.

30 см натрупа във Видин, глобиха 30 ТИР-а на магистралата

автор:Дума

visibility 0

Купуваме електронни винетки от днес

автор:Дума

visibility 6

Асфалт върху сняг полагат в Тетевенско

автор:Дума

visibility 20

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 101

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 154

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 244