25 Март 2019понеделник14:52 ч.

Ползите от пивото, или има ли витамини в бирата?

Консумацията на 1 литър кехлибарена напитка пилзенски тип задоволява от 25 до 50% дневните потребности от рибофлавин, никотинова киселина, пиридоксин, кобаламин и др.

/ брой: 169

автор:Альона Нейкова

visibility 1146

Изследване на екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и Центъра по биология на храните определи количеството на някои витамини, съдържащи се в произвежданите у нас бири. Заради необходимостта от разнообразие на извадката за целта бяха подбрани асортименти от светло и тъмно пиво. Автори на изследването и научната публикация за него са проф. д-р Габриела Маринова от ИКХТ, д-р Сергей Иванов - Център по биология на храните, гл. ас. д-р Ива Томова - ИКХТ, и доц. д-р Силвия Милева - ИКХТ. Фокусът на изследването бе да определи съдържанието и съотношението на четири водоразтворими витамина (С, В6, В7 и В12) в подбрани от търговската мрежа различни типове пиво.

Всички видове българска бира са богати на значителни количества витамини от групата В, особено В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина). Източникът им основно са дрождите, поради което нефилтрираното пиво съдържа по-високи концентрации от тях.
"Хората имат нужда от витамини и минерали в диетата си. Именно пивото е отличен източник на витамини, които са от жизнена необходимост за нас. То е особено богато на витамини от В-комплекса. Съвременните научни изследвания у нас и по света показват, че B витамините благоприятстват за допълнителна защита по отношение на сърдечносъдовите заболявания, спомагат снижаването на нивото на лошия холестерол LDL в кръвта и образуване на камъни в бъбреците. По тази причина при любителите на пиво има по-малък риск за развитие на подобни проблеми, но безспорно и единствено при умерена консумация", коментира проф. Габриела Маринова. Тя уточнява също, че за целите на цитираното изследване на четирите водоразтворими витамина (С, В6, В7 и В12) е използван специализиран метод на изпитване - високоефективна течна хроматография с хибридна мас-спектрална детекция, позволил в пивото да се определи концентрацията на витамините В12 (кобаламин) и В7 (биотин), които не се откриват във всички видове пиво и не са идентифицирани при предходни проучвания.
Получените стойности за 1 литър пиво от изследваните родни бири задоволяват препоръчителните дневни нужди на българите от витамините С, В6, В7 и В12 в различна степен, варирайки от 6,7 до 125%, като за отделните витамини стойностите са различни.
Конкретните данни са още по-впечатляващи. Съдържанието на витамин С в 1 литър от изследваните бири задоволява дневните нужди при мъжете - от 9 до 29,6% , а при жените - от 10,8 до 35,5 на сто. За витамин В6 тези стойности при господата са от 9,3 до 12%, а при дамите - от 10,8 до 13,8 на сто. Витамин C има антивирусно действие по отношение на грипа и забавя стареенето на клетките. А витамин В6 подпомага имунната система и борбата с оксидативния стрес.
Витамин B7 (биотин) се наблюдава само в 38% от изследваните бири, като 1 литър от тях задоволява дневните ни нужди от 6,7 до 13,3 на сто. Друг любопитен факт е, че 63% от подложените на анализ видове пиво съдържат витамин В12 - в дози от 2 до 3 mg/l и 1 литър от тези бири задоволява дневните нужди на хората от 83,3 до 125%. Биотинът поддържа дейността на нервната система, а витамин В12 стимулира репродуктивните функции на индивидите и благоприятства предотвратяването на развитието на коронарни и периферни сърдечносъдови заболявания при умерена консумация.
Данни от подобно изследване на чешки автори разкриват, че средното съдържание на подбрани витамини в 1 литър кехлибарена напитка (представено в таблицата) задоволява дневните нужди от тях от 3 до 52%. Консумацията на 1 литър пиво пилзенски тип (а всички произвеждани светли бири у нас са такива) задоволява от 25 до 50 на сто дневните потребности от рибофлавин, никотинова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, пантотенова киселина и кобаламин.
Над 3500 научни статии са публикувани в света за връзката между медицината и бирата. Всяка седмица се появяват резултати от нови изследвания за ползотворното въздействие на пивото и неговите съставки. Редица научни експерименти са установили още, че умерената консумация на пиво води не само до повишаване продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), но спомага за намаляване риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, както и възпрепятства отлагането на мастни образувания по вътрешните стени на артериите. Благотворният ефект върху намаляване на заболяванията на сърдечносъдовата система е с около 30-60%, при инфарктите на сърцето с близо 20-40 на сто и мозъчните инсулти средно с 20%.
Естествено, употребата на пиво трябва да е умерена. Тъй като кехлибарената напитка е с уникален състав, експертите са категорични, че няма нужда пивоварите да го подобряват. Но е необходимо да работят постоянно за позиционирането на пивото като част от здравословна и балансирана диета.Доказателство, че Господ ни обича!

* Най-старите открити рецепти са именно за приготвяне на бира. Те са били издялкани на каменни плочи и са били под формата на песен.
* Зитология е наименованието на процеса по изучаването пивото, правенето му и ролята на всяка съставка в процеса на приготвянето.
* Официално съществуват 400 вида бира.
* Хмелът, който се използва при направата на пиво, е от същото семейство като марихуаната.
* Първите професионални производители на бира са били жени.
* Най-старата пивоварна в света се намира в близост до Мюнхен и е основана през 1040 г.
* При съдбовното прекосяване на Рубикон Юлий Цезар поздравява войниците си именно с бира.
* Единствените напитки в света, които се консумират в по-големи количества от пивото, са водата и чаят.
* Светът познава няколко богини на бирата - шумерската Нинкаси, келтската Деа Латис, египетската Нефтис, месопотамската Сирис.
* Световният рекорд за изпиване на литър пиво е 1,3 секунди, а на три халби - 31 секунди.
* Американският президент Джордж Вашингтон е имал своя собствена бирария.
* 3 млн. и 45 хил. бирени кутийки са използвани са построяването на копието на катедралата "Св. Антония" в италианския град Падуа.
* В американския щат Канзас лекарите могат да предписват пиво като лекарство, обаче е строго забранено болните да се събират и да го пият заедно.
* "Бирата е доказателство, че Господ ни обича!" (Бен Франклин)

 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57