21 Ноември 2018сряда23:10 ч.

Ще им извади очите

/ брой: 168

автор:Мая Йовановска

visibility 504

В противовес на хвалбите, които властта не спира да сипе колко много прави за бизнеса и напук на съобщенията как държавата се справя с административните утежнения, пред предприемачите има и някакви обективности. Насред лятото, когато традиционно безработицата намалява и когато е пикът на строителството, се оказва, че стопанската конюнктура, сиреч поносимостта на бизнес средата в страната се влошава с близо 3%. Данните идват не от космоса, а изразяват реалните притеснения на ръководителите от различните сектори в икономиката. Пречки, притеснения, несигурност - това споделят предприемачите.
Всъщност конюнктурата се е влошила във всички сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Дали властта си дава сметка каква реална оценка е всичко това за нея? Не е било да има избори и на бизнеса за пореден път да му се обещава подобряване на бизнес средата. Само през последните месеци бяха приети куп нормативни актове, създаващи нови утежнения. Например поредните нови изисквания към касовите апарати и софтуера. Защо? Заради недалновидни предходни решения на същата власт, които позволяват укриване на обороти. И сега, казват експертите, изискванията не били читави, та съвсем скоро пак бизнесът ще бъде одран с нови разходи.
Само преди ден една от най-големите организации на предприемачи в страната удари шамар на властта, като цитира данни, че за 10 години с над 15 млрд. лв. са спаднали чуждите инвестиции и към 2018-а почти няма вложения "на зелено". Съседна Сърбия, която дори не е член на ЕС, привлича чудовищни чужди инвестиции. Защо, питат ли се нашите управници? Големият въпрос обаче е в каква среда работи родният бизнес. Но макар, че отговорът може да им извади очите, те не го разбират. Имат си своите обръчи, а другите - да се оправят както могат. И някои се оправят, като не правят бизнес в родната си страна, защото не разчитат на европари и обществени поръчки. 

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227