18 Ноември 2018неделя00:34 ч.

Огромен срив на чуждите инвестиции - с 15 млрд. лв. за 10 години

Най-големият задграничен инвеститор се оказват българските емигранти, изчисляват от БСК

/ брой: 167

автор:Мая Йовановска

visibility 396

През последните години се наблюдава тотален срив на чуждите инвестиции в България. Това заяви вчера на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев. Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите нараства драстично при успореден срив на чуждите вложения, като общият обем на инвестициите в България в периода 2007 - 2017 г. остава сравнително постоянен - по около 18 млрд. лв. годишно. През 2017 г. общите инвестиции са били 18,947 млрд. лв., като чуждите инвестиции са 1,858 млрд. лв., тоест една десета от общата сума. През 2007 г. съотношението е било обратното - 98,6% от общите инвестиции в страната на стойност 17,962 млрд лв. са били от чужбина. Зам.-председателят на БСК Камен Колев посочи, че страната е декапитализирана, с очевидна нужда от инвестиции. "Стандартите показват, че преките чужди инвестиции в една държава трябва да бъдат 10 процента от брутния вътрешен продукт. Това означава, че за България те трябва да са 10 млрд. лева, а сега сме много под тази граница", каза Колев. У нас сега обаче те не надхвърлят 2% от БВП. Той заяви, че данните за 2018 г. потвърждават тенденцията на спад - през първото шестмесечие на 2017 г. по данни на БНБ чуждите инвестиции са били 500 млн. лв., а през същия период на тази - около 250 млн. лв. Спадът спрямо същия период на предходната година е около 50 на сто.
Най-големият чужд инвеститор в страната ни се оказват българските емигранти, каза Колев. През 2017 г. парите, изпратени от българи, живеещи в чужбина, вече значително надхвърлят размера на преките чужди инвестиции, каза Колев. "БНБ отчита преводите над 2000 лева, като внесени по-малки суми и тези в брой никой не отчита. Тези пари най-вече отиват за потребление, само малка част са за инвестиции, но и така имат положителен ефект върху икономиката, каза Колев.
Чуждите инвестиции са най-вече - една пета, в преработващата промишленост. Недвижимите имоти, банковите услуги и застраховките също са браншове с чужди инвестиции, посочи той. Спрямо страните от региона България е преди Румъния като процент чужди инвестиции в БВП, но разликата е била много по-голяма предишните години. Изоставаме обаче значително от Сърбия и Хърватия, добави Колев. Ако един инвеститор търси място за вложения в региона той обикновено се насочва към Сърбия. Без да е член на ЕС, Сърбия привлича чудовищни инвестиции, заяви Радев.
Това, което мъчи инвеститорите у нас, са тежката администрация, корупцията и големият брой разрешителни и сертификати, което обаче най-много затруднява по-малките инвеститори. По думите на Колев държавата трябва да обърне внимание на по-малките инвеститори.бгнес
През последните години се наблюдава тотален срив на чуждите инвестиции в България, заяви вчера на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев (вляво)

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223