25 Март 2019понеделник04:45 ч.

Огромен срив на чуждите инвестиции - с 15 млрд. лв. за 10 години

Най-големият задграничен инвеститор се оказват българските емигранти, изчисляват от БСК

/ брой: 167

автор:Мая Йовановска

visibility 808

През последните години се наблюдава тотален срив на чуждите инвестиции в България. Това заяви вчера на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев. Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите нараства драстично при успореден срив на чуждите вложения, като общият обем на инвестициите в България в периода 2007 - 2017 г. остава сравнително постоянен - по около 18 млрд. лв. годишно. През 2017 г. общите инвестиции са били 18,947 млрд. лв., като чуждите инвестиции са 1,858 млрд. лв., тоест една десета от общата сума. През 2007 г. съотношението е било обратното - 98,6% от общите инвестиции в страната на стойност 17,962 млрд лв. са били от чужбина. Зам.-председателят на БСК Камен Колев посочи, че страната е декапитализирана, с очевидна нужда от инвестиции. "Стандартите показват, че преките чужди инвестиции в една държава трябва да бъдат 10 процента от брутния вътрешен продукт. Това означава, че за България те трябва да са 10 млрд. лева, а сега сме много под тази граница", каза Колев. У нас сега обаче те не надхвърлят 2% от БВП. Той заяви, че данните за 2018 г. потвърждават тенденцията на спад - през първото шестмесечие на 2017 г. по данни на БНБ чуждите инвестиции са били 500 млн. лв., а през същия период на тази - около 250 млн. лв. Спадът спрямо същия период на предходната година е около 50 на сто.
Най-големият чужд инвеститор в страната ни се оказват българските емигранти, каза Колев. През 2017 г. парите, изпратени от българи, живеещи в чужбина, вече значително надхвърлят размера на преките чужди инвестиции, каза Колев. "БНБ отчита преводите над 2000 лева, като внесени по-малки суми и тези в брой никой не отчита. Тези пари най-вече отиват за потребление, само малка част са за инвестиции, но и така имат положителен ефект върху икономиката, каза Колев.
Чуждите инвестиции са най-вече - една пета, в преработващата промишленост. Недвижимите имоти, банковите услуги и застраховките също са браншове с чужди инвестиции, посочи той. Спрямо страните от региона България е преди Румъния като процент чужди инвестиции в БВП, но разликата е била много по-голяма предишните години. Изоставаме обаче значително от Сърбия и Хърватия, добави Колев. Ако един инвеститор търси място за вложения в региона той обикновено се насочва към Сърбия. Без да е член на ЕС, Сърбия привлича чудовищни инвестиции, заяви Радев.
Това, което мъчи инвеститорите у нас, са тежката администрация, корупцията и големият брой разрешителни и сертификати, което обаче най-много затруднява по-малките инвеститори. По думите на Колев държавата трябва да обърне внимание на по-малките инвеститори.бгнес
През последните години се наблюдава тотален срив на чуждите инвестиции в България, заяви вчера на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев (вляво)

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57